Sdp kieltäisi pomoja ottamasta työntekijöihin yhteyttä työajan ulkopuolella

Poliitikkojen pitää pyrkiä puuttumaan työuupumukseen tarvittaessa lainmuutoksilla, katsoo Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.

Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen eduskunnassa.

2.3. 12:55

Sdp esittää lainmuutosta, joka kieltäisi työnantajia ottamasta työntekijöihin yhteyttä työajan ulkopuolella. Tarkoituksena olisi ehkäistä työuupumusta, sanoo puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen.

”Lähtökohta olisi se, että työnantaja ei saa ottaa työajan ulkopuolella työntekijöihin yhteyttä. Se koskee puhelinta, sähköpostia ja muita välineitä. Poikkeuksia olisivat hätätapaukset ja erikseen sovitut tilanteet. Kaikesta ei tietenkään voi etukäteen sopia yksityiskohtaisesti, mutta perusperiaate on selvä”, Mäkynen sanoo Helsingin Sanomille.

Ajatus on hänen mukaansa syntynyt muiden maiden esimerkeistä. Esimerkiksi Portugalissa lakiin lisättiin viime vuonna kohta, joka velvoittaa työnantajia pidättäytymään muista kuin välttämättömistä yhteydenotoista työntekijän lepoajalla.

Mäkynen sanoo, että teknologian kehittymisen myötä ”työnantaja on saanut ilmaista työaikaa ja siirtänyt työtehtäviä esimiehiltä työntekijöille”.

”Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa lastenhoitajat joutuvat kuulemani mukaan monissa kunnissa itse hakemaan jostain Whatsapp-ringistä sijaisia, jos joku on poissa. Sitä joutuu tekemään viikonloppuisin, iltaisin tai milloin vaan, kun tällainen tilanne tulee vastaan. Se kuormittaa ihmisiä ja pilaa viikonlopun tai illan.”

Mäkysellä ei ole näkemystä siitä, millaisella lainmuutoksella kielto tarkalleen ottaen toteutettaisiin.

”On juridinen kysymys, mikä olisi mielekäs toteutustapa Suomessa. Mutta ajatuksena on, että kiellon rikkomisesta työnantaja voisi esimerkiksi saada sakkoja.”

Sdp:n avaus on jatkoa keskustelulle nelipäiväisen työviikon kokeiluista.

Mäkysen mielestä poliitikkojen pitää varautua puuttumaan työuupumukseen lainsäädännön keinoin, koska työmarkkinaosapuolten kyky kehittää työelämää yhdessä näyttää heikentyneen. Siitä hän syyttää työnantajapuolta.

Sdp pohtisi myös etätyöoikeuden kirjaamista lakiin sellaisissa töissä, joissa etätyö on mahdollista. Työntekijöille voisi taata esimerkiksi oikeuden tehdä etätöitä kahtena päivänä viikossa, Mäkynen hahmottelee.

Hän torjuu kritiikin siitä, ettei valtion pitäisi puuttua työpaikkojen asioihin.

”Yksittäisellä yrityksellä ei välttämättä ole riittävästi kannusteita hoitaa työssä jaksamiseen liittyviä asioita kuntoon. Kasaantuva työuupumus voi aiheuttaa esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeiden, sote-kulujen tai menetetyn työajan kautta kustannuksia, joita maksavat myös muut kuin yksittäinen yritys”, Mäkynen perustelee.

Sdp:n esitykset näyttävät koskevan ennen kaikkea tietotyötä tekeviä suomalaisia. Monissa ammateissa työajan ulkopuolella tulevat yhteydenotot ovat harvinaisia eikä etätyö ole mahdollista.

Mäkysen mielestä tämä ei ole ongelma.

”Työaikaan ja kuormitukseen liittyvät kysymykset koskettavat myös monia duunariammatteja. Mutta totta kai meillä on ammatteja, joissa fyysinen läsnäolo on välttämätöntä. Tulevaisuudessa tällaisesta jäykkyydestä pitäisi tulla korkeampi korvaus, jos näiden työpaikkojen suhteellinen houkuttavuus heikkenee.”

Hän lisää, että tietotyö on yleistynyt ja sitä tekee jo suuri osa suomalaisista.

”Se, että kaikki eivät tee tietotyötä, ei tarkoita, ettei tietotyöläisten asemaa pitäisi pyrkiä parantamaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat