VM: Nousevia energian hintoja ei kannata kompensoida koti­talouksille laajasti

Valtiovarainministeriön työryhmän mukaan laaja energian hintojen kompensaatio todennäköisesti kiihdyttäisi hintojen nousua lyhyellä aikavälillä.

Voimalinjoja kuvattuna Espoossa helmikuussa.

1.3. 11:27

Nousevia energian hintoja ei ole tarkoituksenmukaista kompensoida kotitalouksille laajasti. Tähän tulokseen tuli valtiovarainministeriön (VM) työryhmä, jonka tehtävänä oli valmistella energian hintoihin tukimalli hallitusneuvotteluihin mennessä.

”Laaja kompensaatio todennäköisesti kiihdyttäisi lyhyellä aikavälillä hintojen kehitystä, sillä hintojen nousu on seurausta kyseisten tuotteiden tarjonnan niukkuudesta kysynnän määrään verrattuna”, ministeriön tiedotteessa todetaan.

Työryhmän mukaan tilanteen paraneminen edellyttää sitä, että energiaa on saatavilla enemmän. Kun energian hinta on korkealla, se kannustaa panostamaan tuotantoon.

Työryhmän toimeksiantona oli valmistella tukimalli, jolla lisättäisiin energiaverojärjestelmän ilmasto-oikeudenmukaisuutta ja vastattaisiin polttoaineiden hintojen nousun kohtuuttomiin sosiaalisiin seurauksiin.

Selvitystyössä ilmeni, että uutta sosiaalietuusjärjestelmää ei kannata rakentaa. Työryhmän mukaan sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta voidaan kompensoida pääasiassa nykyvälineillä.

”Nykymuotoiset välineet, kuten asumien tuet, kohdentuvat pääasiassa samaan joukkoon kuin uusikin tukimallikin kohdentuisi”, työryhmä toteaa.

Lisäksi VM:n mukaan nykyiset sosiaalietuuksien indeksitarkistukset huomioivat sekä energian hintojen nousun suorat vaikutukset että välilliset vaikutukset, esimerkiksi muiden tuotteiden hintojen nousun.

Uuden, automaattisen tulotuen luominen olisi työryhmän mukaan periaatteessa mahdollista. Sellaista voitaisiin maksaa esimerkiksi polttoaineiden hinnan noustessa tietyn verran.

Työryhmän mukaan lyhyen aikavälin hintapiikkejä ei kuitenkaan kannata kompensoida, sillä yleensä niitä seuraa hintojen lasku. Pidemmät hintapiikit taas ovat harvinaisia.

HS:n vaalikoneen mukaan kansanedustajaehdokkaat vaikuttavat olevan työryhmää innokkaampia tukitoimiin:

Lue lisää: Sähkö­tukea ja -vähennyksiä on haettu odotettua vähemmän

Lue lisää: Helenin tulos parani lähes 75 prosenttia viime vuonna

Lue lisää: Perusturvan ostovoima kasvoi, vaikka hinnat nousivat – monien perus­turva ei edelleenkään riittävää

Lue lisää: Onko sähkön hintalasku ohi? Halvin määräaikainen sopimus jumiutui 11 senttiin

Lue lisää: Bensiinin keskihinta nousi helmi­kuussa lähelle kahta euroa

Lue lisää: Osa kokee tulleensa huijatuksi kalliissa sähkösopimuksessa – kenen syy sopimukset oikein ovat?

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat