Eduskunta­vaalien ehdokas tuomittu käräjä­­oikeudessa synagogan töhrimisestä ja useista muista rikoksista

Uusnatsijärjestössä aiemmin toimineen miehen taustalla on tuomioita räjähteiden, rynnäkkökiväärin patruunalippaiden ja huumausaineiden käytöstä ja hallussapidosta.

Turun synagogaa töhrittiin punaisella maalilla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 27. tammikuuta 2020, jolloin maailmassa vietettiin holokaustin muistopäivää.

3.3. 15:13

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuoden 2022 joulukuun lopussa sinimusta liike -puolueen eduskuntavaaliehdokkaan Ville Nurmelan, 29, iskusta Turun juutalaisen seurakunnan synagogaan. Isku tehtiin holokaustin uhrien muistopäivänä vuoden 2020 tammikuussa.

Holokausti tarkoittaa natsi-Saksan toimeenpanemaa ja rahoittamaa järjestelmällistä juutalaisten vainoa ja joukkomurhaa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja sen käsittely jatkuu Helsingin hovioikeudessa.

Käräjäoikeus piti iskua törkeänä vahingontekona, koska se kohdistui toisen maailmansodan tuhoilta säilyneeseen synagogaan. Synagogaan heitetystä punaisesta maalista aiheutui yhteensä lähes 70 000 euron suuruinen vahinko.

Sinimusta liike on puolue, joka kertoo ajavansa ”radikaalia ja etnofuturistista” politiikkaa. Puolueen tavoitteena on muun muassa säilyttää Suomi etnisesti suomalaisena.

Puolueen puheenjohtaja Tuukka Kuru myönsi joulukuussa STT:n haastattelussa, että puoluetta voi pitää avoimen rasistisena ja fasistisena.

HS:n selvityksen mukaan puolueen kansanedustajaehdokkaina on muitakin, jotka ovat saaneet syytteitä erilaisista rikoksista.

Sinimustan liikkeen eduskuntavaaliehdokas Ville Nurmela sai lisäksi tuomion samana päivänä tammikuussa 2020 tekemästään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tuomion mukaan Nurmela oli kiinnittänyt synagogan porttiin kyltin, jossa hän väitti kaikkien juutalaisten syyllistyneen hirmutekoihin, olevan verenhimoisia ja harjoittavan laajasti terrorismia.

Lisäksi Nurmela sai joulukuun lopussa tuomiot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tammikuussa 2020 Tampereella ja huhtikuussa 2019 Helsingissä.

Tampereella Nurmela oli pitänyt juutalaisia halventavan puheen, jossa kiellettiin holokaustin olemassaolo, käräjäoikeuden tuomiossa todetaan.

Tuomio kansanryhmää vastaan kiihottamisesta huhtikuussa 2019 tuli Helsingissä järjestetystä Kohti vapautta -mielenosoituksesta. Käräjäoikeuden mukaan Nurmela oli jakanut kahden kaverinsa kanssa lehtolehtisiä.

Nurmela sai viime joulukuun lopussa tuomion myös ampuma-aserikoksesta, joka tarkoitti neljän rynnäkkökiväärin lippaan säilyttämistä kotona.

Oikeuden saaman kirjallisen todisteen mukaan lippaat oli valmistettu ja tarkoitettu erityisen vaarallisen ampuma-aseen eli AK-47-rynnäkkökiväärin lippaiksi.

Eduskuntavaaliehdokas Ville Nurmelan esittely. Kuvakaappaus sinimustan liikkeen internetsivustolta.

Oikeuden mukaan rikospaikalta löytynyt Nurmelan dna todisti, että hän oli heittänyt punaista väriainetta sisältäneitä ilmapalloja tai muita pakkauksia synagogan seinään, oveen ja muihin talon ulkorakenteisiin.

Nurmelan mukaan dna oli saattanut siirtyä ilmapalloihin ilman, että hän oli niitä heittänyt. Nurmela kiisti olleensa synagogaiskun tekijä ja kiisti muutenkin oikeudessa kaikki syytteet eri perustein.

Kiistämisestä huolimatta käräjäoikeus tuomitsi Ville Nurmelan vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, ja sen käsittely jatkuu Helsingin hovioikeudessa.

Eduskuntavaalien ehdokas Ville Nurmela kiistää edelleen tehneensä iskun Turun juutalaisen seurakunnan synagogaan tammikuussa 2020.

Ville Nurmela kiistää edelleen olleensa synagogaiskun tekijä. Samoin hän kiistää sen, että olisi syyllistynyt muihinkaan rikoksiin, joista hänet tuomittiin viime joulukuun lopussa.

”Väitetyt teot on tehty ennen kuin liityin sinimustaan liikkeeseen 2021”, Nurmela sanoo HS:lle.

Äänestäjille Nurmela ei ole rikostuomioistaan kertonut.

”Ei ole kukaan kysynyt.”

Olisitko valmis sinimustan liikkeen ehdokkaana ja puolueen jäsenenä iskuun synagogaa kohtaan?

”En, en tietenkään.”

Nurmelalla on runsaasti muitakin tuomioita, jotka on langetettu ennen vuotta 2016 tehdyistä rikoksista. Ne ovat lainvoimaisia.

Tuomioita Nurmelalle on tullut muun muassa huumausaineen käyttörikoksista ja huumausainerikoksista sekä pahoinpitelystä sekä räjähderikoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Nurmelan mukaan kyse oli ajasta, johon kuului ”päihteiden käyttöön liittyviä tapahtumia”.

”Meni oma aikansa, että tuommoiset sekoilut loppui”, hän sanoo.

Nurmelan saama tuomio on kiinnostava hänen taustansa vuoksi. STT kertoi viikonloppuna, että lakkautetun uusnatsijärjestön Pohjoismaisen vastarintaliikkeen väkeä on ehdolla eduskuntaan sinimustan liikkeen ehdokaslistoilla.

Nurmela kuului Pohjoismaisen vastarintaliikkeen keskeisiin entisiin aktiiveihin. Nurmela on kertonut avoimesti vastarintaliikkeen julkaisussa, että kansallissosialismi antoi hänelle ”koko elämän käsittävän polun, jota kulkea ja kehittyä”.

Sinimustan liikkeen puheenjohtaja Tuukka Kuru sanoi STT:lle, että ehdokkaiksi tarjolla olleilta on tiedusteltu heidän aiemmasta elämästään.

”Onko taustoissa sellaisia asioita, jotka eivät ole yhteen sovitettavissa meidän aatteemme kanssa? Onko siellä sen kaltaista rikollista toimintaa, jota meidän viiteryhmän edustajat eivät missään nimessä hyväksyisi?” Kuru luonnehti.

Tuukka Kuru sanoi HS:lle perjantaina, että hän on tietoinen Nurmelan tuomioista ”Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aikana”. Kuru korostaa, että sinimustan liikkeen aikana syytteisiin tai tuomioihin johtaneita tapahtumia ei ole ollut.

Sinimusta liike on perustettu tammikuussa 2021 ja merkitty puoluerekisteriin kesäkuussa 2022. Korkein oikeus määräsi uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautettavaksi vuonna 2020.

Kuru on tietoinen myös ”Turun synagogan tärvelystä” ja syytteistä sekä tuomioista kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Miten juutalaisuuteen kohdistuva isku sopii sinimustan liikkeen linjaan?

”Sabotaasi tai ilkivalta, joka tehdään kiinteistölle, on nähdäkseni parlamentaariseen toimintaan kuulumatonta. Se on nähdäkseni pääosin kiinteistöjen sotkemista.”

Kuru korostaa, että henkilövahinkoja ei ole syntynyt.

”Se että kyseessä on ollut synagoga, niin en tiedä, että onko rakennuksena sen erityisempi ilkivallan kohteena kuin esimerkiksi puoluetoimisto”, Kuru sanoo.

Hyväksyykö sinimusta liike tällaisen toiminnan?

”Hyväksyy henkilön, jolla on tuommoinen tausta. Mutta en tietenkään toivo, että omat ehdokkaat tai jäsenet tekisivät sen kaltaista toimintaa, jonka voi tulkita ilkivallaksi”, Kuru sanoo.

Entä kansanryhmää vastan kiihottaminen?

”Koen, että kansanryhmää vastan kiihottaminen on tällä hetkellä sen kaltainen tuomio, että se on varattu kansallismielisessä toiminnassa vaikuttaville ihmisille”, vastaa puoluejohtaja Kuru ja kertoo itsekin olevansa poliisitutkinnassa kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

”Se on lähtökohtaisesti poliittinen rikos varsinkin, kun se tulee jostain esitetystä mielipiteestä”, Kuru sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat