Rinne syyttää Haavistoa vaali­taktikoinnista tämän puhuttua ”Rahaa on” -fläppi­taulusta – Haavisto kiistää

”Pekka [Haavisto] teki tämän tahallaan”, Rinne arvioi Haaviston heittoa edellisten hallitusneuvottelujen fläppitaulusta.

Pekka Haavisto (vihr) ja Antti Rinne kuvattiin hallitusneuvotteluissa kesäkuussa 2019.

1.3. 15:12

Eduskunnan varapuhemies Antti Rinne (sd) syyttää ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) vaalitaktikoinnista ”Rahaa on” -fläppitaulusta syntyneessä keskustelussa.

Haavisto palasi Ilta-Sanomien helmikuisessa vaalitentissä kevään 2019 hallitusneuvotteluiden tunnelmiin ja muisteli, miten taloudesta noissa neuvotteluissa keskusteltiin.

”Muistan Rinteen hallituksen alkumetrit neuvotteluissa Säätytalolla, joissa fläppitaululla luki: ’Rahaa on’”, Haavisto sanoi tuolloin.

”Ja tätä on sitten noudatettu. Se oli tämä ideaalimaailma, ja luulen, että siinä maailmassa ei olla lainkaan.”

Lue lisää: Haavisto IS:n tentissä: Viime hallitus­neuvotteluissa fläppitaululla luki ”Rahaa on”

Erityisesti oppositiopuolueet ovat tarttuneet Haaviston kommenttiin ja siteeranneet sitä muun muassa eduskunnan kyselytunnilla.

Rinne sanoi tänään eduskunnassa toimittajille, ettei hän itse koskaan nähnyt tuollaista fläppitaulua tai kuullut sellaisen olemassaolosta.

”Pekka [Haavisto] teki tämän tahallaan”, Rinne arvioi.

Rinteen näkemyksen mukaan kyse on vaalitaktikoinnista ja siitä, että Sdp saattaisi houkutella kevään eduskuntavaaleissa myös vihreitä äänestäjiä.

Rinne kertoo ottaneensa asian puheeksi myös Haaviston kanssa.

”Hän sanoi yrittävänsä korjata tämän asian [julkisuuteen], mutta ei ole korjannut.”

Hallitusneuvotteluja vuonna 2019 vetänyt Rinne vannotti toimittajille, että myös valtiovarainministeriön virkamiehet osallistuivat neuvotteluihin.

Hänen mukaansa kukaan ei kuvitellut, että valtiolla olisi ”ylimääräistä rahaa” käytettävänään.

Haavisto kiistää HS:lle, että tentin puheenvuorossa olisi ollut kyse ”vaalitaktikoinnista”.

”Ei tässä siitä ollut kyse”, hän sanoo.

”Muistelin tentissä sitä, miten erilainen tilanne oli neljä vuotta sitten. Silloin oli mahdollista pohtia tulevaisuusinvestointeja. Nyt koronan ja sodan vuoksi joudutaan miettimään varojen riittävyyttä normaaleihin menoihin.”

Haavisto ei moiti HS:lle Rinteen ”otetta” hallitusneuvotteluihin.

Vaikka Rinne itse kiistää fläppitaulua nähneensä tai siitä kuulleensa, esimerkiksi Ilta-Sanomat on kertonut kyseessä olleen neuvotteluissa pyörinyt keskustalaisten sisäpiirivitsi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat