Suomalaispoliitikot riemuitsevat sosiaalisessa mediassa eduskunnan keskiviikkoisesta Nato-päätöksestä.
Eduskunta hyväksyi lakiesityksen Suomen liittymisestä sotilasliitto Naton jäseneksi valtavalla enemmistöllä. Kansanedustajien äänet jakautuivat 184–7.
Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan ”äänestys on merkittävä etappi Nato-polullamme”. Hän kommentoi asiaa viestipalvelu Twitterissä.
”Isänmaan turvallisuus on yhteinen asia”, Kaikkonen kirjoittaa.
Äänestystulokseen on tyytyväinen myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
”Suuri enemmistö, suuri päätös. Kiitos suomalaisille vahvasta tuesta ja eduskunnalle yhteistyöstä yli puoluerajojen”, Orpo kirjoittaa Twitterissä.
Orpon puoluetoveri Elina Valtonen (kok) julkaisi puolestaan kuvan itsestään painamassa äänestysnappia.
”Historiallinen äänestys: Suomi Natoon ja eduskunta hyväksyy Pohjois-Atlantin sopimuksen. Jaa-nappi syvälle pohjaan!” Valtonen kirjoittaa.
Kuvan eduskunnan täysistuntosalista julkaisi myös esimerkiksi vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen.
”Painavia päätöksiä vaalikauden loppuun asti”, Holopainen kirjoittaa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä on tyytyväinen tuloksesta mutta varoittaa vetämästä ”paraatihousuja jalkaan” vielä.
”Eduskunta teki hyvän päätöksen mahdollistaa Natoon liittymisemme jo tällä kaudella. Ei kuitenkaan kannata vielä paraatihousuja vetää jalkaan. Edelleen sama tilanne ratifioinneissa”, Mäkelä kirjoittaa Twitterissä.
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet on ratifioitu 28 Naton jäsenmaassa. Ainoastaan Turkki ja Unkari eivät ole vielä hyväksyneet jäsenyyksiä.
Sdp:n eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindtman kirjoitti päivän olevan historiallinen.
”Tärkeä ja välttämätön päätös Suomen turvallisuudelle. Laaja tuki, sujuva käsittely ja hyvä yhteistyö puolueiden kesken varmistaa Suomen tulevaisuuden osana liittokuntaa”, Lindtman kirjoitti Twitterissä.
Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r) sanoo äänestystuloksen osoittaneen, että Nato-jäsenyydestä vallitsee suuri yksimielisyys.
”On hyvä, että eduskunta on nyt hyväksynyt Nato-lain ja omalta osaltamme olemme saaneet prosessin tältä osin päätökseen. Nyt odotamme vain Unkarin ja Turkin ratifiointia, jotta jäsenyys voidaan viedä maaliin”, Blomqvist sanoo tiedotteessa.
Eduskunnan äänestyksessä Natoon liittymistä vastaan äänesti seitsemän kansanedustajaa ja tyhjää äänesti yksi kansanedustaja. Esimerkiksi esityksen hylkäämistä esittänyt Markus Mustajärvi (vas) oli huolissaan Suomen suhtautumisesta ydinaseisiin Natoon liittymisen myötä.