HS:n vaalikone: Suurin osa puolueista valmiita leikkaamaan

Vasemmistopuolueissa ajatellaan, että leikkaamisen sijaan on parempi korottaa veroja, jos näiden välillä täytyy valita.

Riikka Purra (ps), Sanna Marin (sd), Petteri Orpo (kok) ja Annika Saarikko (kesk) osallistuivat puheenjohtajatenttiin Sanomatalolla helmikuussa.

6.3. 13:20

Puolueiden eduskuntavaaliehdokkaat ovat laajasti valmiita leikkaamaan etuuksista ja palveluista. Samalla he kuitenkin haluavat antaa lisää rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja peruskouluille.

Tiedot selviävät HS:n eduskuntavaalikoneen vastauksista. Jutun grafiikoissa puolueet on sijoiteltu janalle sen mukaan, miten niiden ehdokkaat keskimäärin vastasivat kysymyksiin.

Valtiovarainministeriön mielestä Suomen julkista taloutta pitäisi tasapainottaa vuositasolla yhdeksän miljardin euron edestä kahden vaalikauden aikana. Ministeriö julkaisi maanantaina laajan katsauksensa siitä, mitä julkisia menoja voitaisiin leikata ja mitä veroja kiristää tämän toteuttamiseksi.

Lue lisää: Valtiovarain­ministeriö julkisti listansa: Näitä leikkauksia ja veron­korotuksia tuleva hallitus voisi tehdä

Lue lisää: Tästä löydät HS:n vaalikoneen, vastaa ja löydä ehdokkaasi

Suuressa osassa puolueista ajatellaan, että valtion velkaantumista tulee hillitä, vaikka se tarkoittaisi leikkauksia etuuksiin tai palveluihin.

Eniten näin ajattelevat kokoomuksen ehdokkaat. Väitteestä oli täysin samaa mieltä esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

”Vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Emme voi huolehtia suomalaisille tärkeistä hyvinvointi­yhteiskunnan palveluista, kuten vanhustenhoidosta ja koulutuksesta, jos meillä ei ole varaa niihin”, Orpo perustelee vaalikone­vastauksessaan.

Janan toiselle laidalle asettuvat vihreät, Sdp ja vasemmistoliitto.

”Rajut menoleikkaukset eivät ole tehokas keino vähentää valtion velkaantumista” kirjoittaa esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaalikoneessa.

Vasemmistopuolueissa ajatellaankin, että leikkaamisen sijaan on parempi korottaa veroja, jos näiden välillä täytyy valita.

Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin kirjoittaa vaalikoneessa, että ensisijaisesti julkista taloutta täytyy vahvistaa kestävän talouskasvun ja työllisyyden vauhdittamisella.

”Sdp on valmis myös sopeutustoimiin, mutta niiden on oltava oikeudenmukaisia. Emme ole valmiita leikkaamaan ihmisille tärkeistä peruspalveluista, heikommassa asemassa olevien sosiaaliturvasta tai koulutuksesta”, Marin kirjoittaa.

Lue lisää: Näin ehdokkaat vastasivat vero­kysymyksiin

Leikkaushaluista huolimatta lähes kaikissa puolueissa on halua lisätä rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä peruskouluun.

Kaikkien muiden puolueiden paitsi kokoomuksen ehdokkaat ajattelevat, että valtion on annettava suunniteltua enemmän rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Kun ehdokkailta kysyttiin peruskoulusta, myös kokoomus kallistui rahan lisäämisen puolelle. Kaikkien puolueiden ehdokkaat ajattelevat, että peruskoulussa pitää rajoittaa oppilaiden määrää yhtä opettajaa kohden, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa.

Mistä ehdokkaat sitten olisivat valmiita leikkaamaan? Kokoomuksessa, Liike Nytissä ja keskustassa olisi halua esimerkiksi heikentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

”Tarvitsemme etuusjärjestelmän, joka kannustaa työllisyyteen, ei työttömyyteen. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäiskesto tulee porrastaa työssäolon pituuden mukaan siten, että lyhyempi työssäoloaika kartuttaa lyhyemmän enimmäiskeston”, kirjoittaa keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Leikkaushaluista voivat kertoa myös poliitikkojen kannat väitteeseen siitä, että Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa. Eniten väitteen kanssa samaa mieltä olivat perussuomalaisten ehdokkaat.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra liittää vastauksensa maahanmuuttoon.

”Tietyistä maista saapuvat maahanmuuttajat ovat voimakkaasti yliedustettuja tulonsiirtojen saajissa. Kun kotouttaminen ei ole velvoittavaa eikä työntekemistä vaadita, tuloksena ovat valtavat kustannukset, muiden ongelmien ohella”, Purra kirjoittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat