Mahdollinen juna­lakko siirtyy ensi viikolta loppu­kuuhun

RAU hylkäsi veturinkuljettajia koskevan sovintoesityksen.

Raideliikennettä uhkaa lakko loppukuusta.

2.3. 9:10 | Päivitetty 2.3. 17:40

Rautatiealan unioni (RAU) on hylännyt veturinkuljettajia koskevan sovintoesityksen.

RAU oli alun perin antanut lakkovaroituksen ensi viikolle 6.–10. maaliskuuta. Työministeri Tuula Haatainen kuitenkin siirsi lakon alkamista niin, että lakko voisi alkaa aikaisintaan 20. maaliskuuta.

RAU kertoo antaneensa uuden lakkovaroituksen, jonka ajankohta on 20.–31. maaliskuuta. Toteutuessaan kyseinen lakko pysäyttäisi raideliikenteen.

”Suurimpana syynä tähän sovintoesityksen yksimieliseen hylkäykseen oli se, että työssäjaksamista parantavia tekstimuutoksia ei esitykseen sisältynyt”, RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo tiedotteessa.

Palvelualojen työnantajat (Palta) puolestaan kertoo tiedotteessaan, että se olisi ollut valmis hyväksymään sovintoehdotuksen.

”Sovintoesityksessä oli huomioitu tasapainoisesti sekä työnantaja- että työntekijäpuolen neuvottelutavoitteita, mutta RAU:lle esitys ei kelvannut. Veturimiehille esityksessä olisi sovittu muun muassa laajasta työhyvinvointihankkeesta, jolla tartuttaisiin RAU:n esiin tuomaan huoleen työhyvinvoinnista ja sen kehittämisestä”, neuvottelujohtaja Pasi Vuorio sanoo Paltan tiedotteessa.

Osapuolet jatkavat veturinkuljettajien työriidan puintia valtakunnansovittelijan johdolla.

Toinen lakkovaroitus, joka annettiin aiemmin ajankohtaan 13.–17. maaliskuuta, peruuntuu. RAU hyväksyi sovintoesityksen, joka koski asiakaspalvelua, liikenteenhoitoa ja -ohjausta sekä hallinnollisia ja muita toimistotehtäviä.

”Kokonaisuus tässä tilanteessa oli hyväksyttävissä. Työntekijäpuolella oli tähän sopimukseen liittyen vähän tekstimuutostavoitteita ja työnantajalla merkittäviä heikennystavoitteita. Nämä kaikki saatiin torjuttua ja perhevapaakirjauksia kehitettyä kohtuullisin ehdoin”, Palomäki sanoo tiedotteessa.

Myös VR:n junien konduktöörit olivat menossa ensi viikolla lakkoon. Lakko kuitenkin peruuntui, kun Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) sekä työnantajaliitto Palta hyväksyivät rautatiealan työehtosopimusta koskevan sovintoehdotuksen aiemmin torstaina.

JHL kertoo, että rautatiealalle syntyi kaksivuotinen työehtosopimus, jonka mukaan palkkoja korotetaan kahden vuoden aikana yhteensä kuusi prosenttia. Sopimus sisältää myös 500 euron kertaerän. JHL edustaa muun muassa VR:n junien konduktöörejä.

Juttua täsmennetty kello 9.46: Sopimusratkaisu koskee vain JHL:ää, RAU:n osalta neuvottelutuloksista ei ole tiedotettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat