Ydin­ase­lain­säädäntö on vasemmisto­liitolle kynnys­kysymys hallitus­neuvotteluissa

Osa vasemmistoliiton kansanedustajista on esittänyt huoltaan siitä, miten Natoon liittyminen vaikuttaa Suomen suhtautumiseen ydinaseisiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtajana toimii Li Andersson.

8.3. 14:51 | Päivitetty 8.3. 20:17

Vasemmistoliitto linjaa osallistuvansa vaalien jälkeen vain sellaiseen hallitukseen, joka ei muun muassa heikennä perusturvaa tai muuta Suomen ydinaselainsäädäntöä. Puolue julkaisi keskiviikkona kärkitavoitteensa ja kynnyskysymyksensä eduskuntavaalien jälkeisiin hallitusneuvotteluihin.

Yhteensä vasemmistoliitolla on kuusi kynnyskysymystä. Kynnyskysymyksillä tarkoitetaan asioita, joista puolue ei hallitusta muodostettaessa aio joustaa.

Perusturvan säilyttämisen lisäksi puolue haluaa hallituksen tekevän ihmisoikeusperustaista politiikkaa ja varmistavan työehtosopimusten yleissitovuuden. Myös ydinaseet ovat puolueelle kynnyskysymys.

”Vasemmistoliitto osallistuu ainoastaan sellaiseen hallitukseen, joka säilyttää Suomen nykyisen lainsäädännön, joka kieltää ydinräjähteiden tuonnin ja varastoinnin Suomen maaperällä”, puolue linjaa.

Osa vasemmistoliiton kansanedustajista on esittänyt huoltaan siitä, miten Natoon liittyminen vaikuttaa Suomen suhtautumiseen ydinaseisiin.

Lue lisää: Natossa Suomi joutunee pohtimaan muita ydin­aseisiin liittyviä kysymyksiä kuin niiden sijoittamista tänne – Näitä ne ovat

Lisäksi puolue vaatii ilmastopolitiikan raamien asettamista niin, että maapallon keskilämpötilan nousemista voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen.

Myös koulutuksen maksuttomuus ja sen rahoituksen parantaminen ovat vasemmistoliiton kynnyskysymyksiä.

”Valtiovarainministeriön koulutukseen ja opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuvat leikkausesitykset osoittavat, että suuri menosopeutus helposti iskee myös koulutuksen rahoitukseen. Meillä ei ole varaa toistaa näitä virheitä”, sanoo puolueen puheenjohtaja Li Andersson tiedotteessa.

Vasemmistoliitto julkaisi lisäksi kärkitavoitteitaan hallitusneuvotteluihin. Niihin kuuluvat muun muassa sosiaaliturvan uudistuksen aloittaminen, luonnonsuojelun määrärahojen kasvattaminen ja lyhennetyn työajan kokeileminen.

Eduskuntavaalit järjestetään 2. huhtikuuta. Niiden jälkeen puolueet alkavat muodostaa Suomeen uutta hallitusta.

Oikaisu 8.3. kello 20.20: Vasemmistoliitto julkaisi kärkitavoitteensa ja kynnyskysymyksensä keskiviikkona, ei torstaina, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat