Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) tapaa Unkarin parlamentaarisen delegaation ensi viikon keskiviikkona.
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk).
Delegaation vierailu liittyy Nato-jäsenyyden ratifiointiin. Unkari ja Turkki ovat ainoat Nato-maat, jotka ei ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.
Suomeen matkaa pienehkö, neljän hengen ryhmä, jota johtaa Unkarin parlamentin varapuhemies, entinen puolustusministeri Csaba Hende.
Lisäksi vierailulle osallistuvat parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Zsolt Németh ja kaksi Euroopan parlamentin jäsentä Enikő Győri ja Ernő Schaller-Baross, eduskunnasta kerrottiin.
Kaikki delegaation jäsenet edustavat Viktor Orbánin Fidesz-puoluetta.
Vanhanen kertoo, että hän on kutsunut tapaamiseen Suomen puolelta mukaan edustajia suurimmista eduskuntaryhmistä sekä ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajat.
”Minä ainakin valmistaudun kertomaan, minkälaisen maan Nato on saamassa. Mitkä meidän turvallisuushaasteemme ovat ja miten meidän puolustuksemme on organisoitu. Aika näyttää, mistä he sitten haluavat keskustella”, Vanhanen sanoo.
Unkarin delegaatio on pyytänyt tapaamista myös suuren valiokunnan kanssa. Suuri valiokunta käsittelee EU-kysymyksiä. Tapaaminen on valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassin (vihr) kanssa.
Satu Hassi (vihr)
Vanhanen ei lähde ennakoimaan, onko unkarilaisilla toiveita tai vaateita liittyen EU-kysymyksiin.
Hän muistuttaa, että myös monien muiden maiden parlamentaarikkoja on käynyt vierailulla Suomessa ennen Nato-ratifiointia. Joillakin mailla tämä kuuluu tapaan siinä vaiheessa, kun uutta Nato-maata hyväksytään, hän toteaa.
”En pohdi, mitä aivoituksia Unkarin parlamentilla on.”
Unkarin parlamentti aloitti keskustelunsa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä keskiviikkona.
Keskusteluun nousivat tässä yhteydessä esimerkiksi oikeusvaltiokysymykset ja EU:n rahoitus.
Lue lisää: Unkarilaismedia: Äänestys Suomen Nato-jäsenyydestä siirtyy jälleen
Suomi ja Ruotsi ovat olleet etulinjassa vaatimassa Unkarin EU-rahoituksen jäädyttämistä, ellei maa tee tarvittavia uudistuksia. EU:n mukaan oikeusvaltion periaatteet eivät nykyisellään toteudu Unkarissa.
EU-rahoituksen ja oikeusvaltiokysymysten on arveltu voivan osaltaan olla Nato-ratifioinnin viipymisen taustalla.
Pääministeri Sanna Marin sanoi viimeksi tiistaina, ettei hän ole kuullut Unkarilta mitään erityisiä ehtoja jäsenyyksien hyväksymiseksi.
Torstaina unkarilaismediassa kerrottiin, että Unkarin parlamentin äänestys Nato-jäsenyydestä siirtyy jälleen.
Unkarin parlamentin sivuilla julkaistiin uusi aikataulu, jonka mukaan äänestys järjestettäisiin 20. maaliskuuta. Aiempien tietojen mukaan äänestys oli tarkoitus järjestää ensi viikolla.
Unkarin oikeusministeri, Fidesziin kuuluva Judit Varga sanoi vastikään HS:n haastattelussa, että Unkarin hallitus kannattaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.
Lue lisää: Unkari yrittää epätoivoisesti pitää hyvät välit Moskovaan, sanoo tutkija
Lue lisää: Unkarin oikeusministeri Judit Varga: Unkarin hallitus kannattaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä
Oikaisu klo 13.16: Delegaatioon osallistuu eduskunnan mukaan Kinga Gál, ei Enikő Győri kuten jutun aiemmassa versiossa kerrottiin.
Muokattu klo 17.25: Eduskunta ilmoitti muutoksista delegaatioon. Kinga Gálin ja Balázs Hidvéghin sijaan matkalle osallistuvat Enikő Győri ja Ernő Schaller-Baross.