Naiset ovat ensimmäistä kertaa edustettuina kaikissa maailman ”toimivissa” parlamenteissa, Parlamenttienvälinen liitto (IPU) ilmoitti perjantaina vuosiraportissaan.
IPU on valtioiden parlamenttien välinen järjestö, jonka tarkoitus on edistää demokratiaa ja lisätä parlamenttien yhteyttä toisiinsa. IPU:n vuosiraporttiin kerättiin tietoja 47 maasta, jotka pitivät vuonna 2022 parlamenttivaalit.
Kyseisissä vaaleissa keskimäärin neljäsosa paikoista menivät naispuolisille ehdokkaille. Parlamenttien edellisiin kokoonpanoihin verrattuna paikkoja tuli naisille lisää reilut kaksi prosenttiyksikköä.
Tämä on kuitenkin pienin naisten osallisuuden kasvu kuuteen vuoteen, IPU kertoo.
”Tällä vauhdilla kestää 80 vuotta saavuttaa keskimääräinen tasapuolinen sukupuoliedustus parlamenteissa”, IPU:n pääsihteeri Martin Chungong sanoi YK:n tiedotteessa.
Hänen mukaansa suurin este naisten pääsyssä yhteiskunnan päätöksentekoon on ”seksismin, häirinnän ja naisiin kohdistuneen väkivallan ilmapiiri, jonka voi nähdä kaikkialla maailmassa”.
”Se on ilmiö, joka on levinnyt kaikkialle maailmaan, eikä se esiinny vain tietyillä alueilla. Se vaikuttaa naisten poliittiseen päätöksentekoon osallistumiseen”, Chungong sanoi.
Lue lisää: Vaikka eduskunta tasa-arvoistui, miehet keskeyttävät muita puhujia yhä paljon enemmän kuin naiset
Raportin mukaan kuuden maan parlamentilla on tällä hetkellä tasapuolinen sukupuoliedustus tai naisenemmistö. Maat ovat Ruanda, Kuuba, Nicaragua, Meksiko, Uusi-Seelanti ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.
Ruandalla on suurin suhteellinen naisedustus parlamenttinsa alahuoneessa yli 60 prosentilla. Sen sijaan maan ylähuoneen paikoista noin 35 prosenttia on naisilla.
Suomella on tällä hetkellä 91 naispuolista kansanedustajaa eli noin 46 prosenttia eduskunnan 200 paikasta. IPU:n naisten suhteellista parlamenttiedustusta seuraavalla listalla Suomi on sijalla 15.
Suomen nykyinen eduskunta jäi perjantaina vaalitauolle. Seuraava eduskunta valitaan 2. huhtikuuta järjestettävissä vaaleissa.