Presidentti Sauli Niinistö aloitti maanantaina vierailunsa Yhdysvalloissa.
Ilmastokriisi, Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Suomen tuleva Nato-jäsenyys nousivat odotetusti esiin Washingtonin osavaltion kuvernöörin Jay Insleen ja presidentti Niinistön tiedotustilaisuudessa tiistaiaamuna Yhdysvaltain länsirannikon aikaa.
Niinistö muistutti, miten Suomi on saanut Yhdysvalloilta ja presidentti Joe Bidenilta tukea Nato-hakemukselleen ja miten Venäjän presidentti Vladimir Putin on rikkonut monelta sukupolvelta Euroopassa turvallisuuden tunteen.
Niinistö toisti uskovansa, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä ennen sotilasliiton heinäkuista Vilnan-huippukokousta. Niinistö kertoi aikovansa vahvistaa kansalliset Nato-lait joka tapauksessa ennen huhtikuun eduskuntavaalia.
Niinistön mukana matkustaa liike-elämän valtuuskunta.
Tiedotustilaisuudessa presidentti arvioi, että Yhdysvallat ja Suomi voivat jatkossa lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: olla pysäyttämässä ilmastomuutosta ja tehdä samalla nykyaikaista bisnestä ”tekemällä hyvää yhdessä”.
Tässä yhteydessä Niinistö nosti esiin metsät sekä ilmastomuutoksen torjunnassa että uusiutuvana voimavarana, jossa kestävä käyttö on pidettävä etusijalla.
Kuvernööri Jay Inslee kiitteli Suomea työstä ilmaston puolesta sekä Ukrainan tukemisessa. Hän kiitti suomalaisia myös siitä, miten tuhannet amerikansuomalaiset ovat olleet rakentamassa maata.
”He opettivat meidät kalastamaan, tekemään metsätöitä ja yrittämään”, Inslee sanoi ja totesi Niinistön olevan seuraavalla vierailulla tervetullut amerikansuomalaisten Finnfest-juhlintaan.
”Voisitte nauttia lasin simaa”, Inslee sanoi. Kuvernööri myös ilmoittautui halukkaaksi lukemaan tohtori Jenni Haukion, presidentin puolison, väitöskirjan sosiaalisen median vaikutuksesta politiikkaan.
Niinistön matka kestää perjantaihin. Sen teemana ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä talous- ja teknologiayhteistyö.
Puheessaan Washingtonin osavaltion senaatissa maanantaina illalla Suomen aikaa Niinistö korosti, kuinka jo ennestään vahva ja pitkäaikainen suhde Yhdysvaltojen ja Suomen välillä on vahvistunut nykyisessä ”kriittisessä geopoliittisessa tilanteessa”.
”Vahvistamme nyt suhteitamme muun muassa puolustuksen, kaupan, teknologian ja energiaturvallisuuden aloilla. Ja pian voimme kutsua toisiamme liittolaisiksi”, hän totesi.
Presidentti Niinistö puheensa aikana.
Niinistö nosti esiin Ukrainan tilanteen ja sen, että Ukrainan auttamisen on jatkuttava. Hän lainasi presidentti Franklin D. Rooseveltiä:
”Meille suomalaisille Venäjän hyökkäys toi mukanaan oman historiamme kaikuja. Se herätti kollektiivisen muistimme. Kuvaillessaan Suomen taistelua Neuvostoliittoa vastaan talvisodassa presidentti Franklin D. Roosevelt kirjoitti: ’Suomen kansa on ylivertaisella urheudellaan ja voimakkaalla vastarinnallaan ylivoimaisia asevoimia vastaan voittanut moraalisen oikeuden elää ikuisessa rauhassa ja itsenäisyydessä maassa, jota se on niin urheasti puolustanut’”, Niinistö sanoi.
Niinistö kuvasi myös sitä, kuinka Suomi päätti hakea Naton jäsenyyttä Ruotsin kanssa, kun Venäjä hyökkäsi ”toista suvereenia naapuria vastaan”.
”Joulukuussa 2021, kun Venäjän presidentti vaati, ettei Nato saa laajentua itään, me Suomessa tiesimme, mitä hän halusi. Hän yritti palauttaa vaikutuspiirit. Tällä tavoin hän halusi rajoittaa myös meidän oikeuttamme valita omat liittolaisemme. Tähän emme voineet suostua.”
Niinistö korosti, että Suomi ei ainoastaan maksimoi omaa turvallisuuttaan Natoon liittymällä, vaan edistää koko liittokunnan turvallisuutta.
Erikseen presidentti nosti esiin Suomen ja Washingtonin osavaltion yhteistyön. Hän toivoi, että hänen vierailunsa edistää yhteistyötä muun muassa huipputeknologiassa ja vihreässä siirtymässä.
”Washingtonin osavaltio on yksi Suomen tärkeimmistä kumppaneista Yhdysvalloissa. Ensimmäiset suomalaiset yhteisöt asettuivat tänne 1800-luvun lopussa. Vuonna 1915 Kirklandin Finn Hillissä oli noin 55 suomalaisperhettä ja 29 saunaa. – – Saunojen suhdeluku oli osavaltiossa aika lailla kohdillaan yli sata vuotta sitten”, Niinistö sanoi ja sai yleisön nauramaan.
”Mitä suurempia haasteita kohtaamme, sitä tärkeämpää on, että kohtaamme ne yhdessä. Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja. Mutta Yhdysvallat tarvitsee myös Eurooppaa”, Niinistö sanoi puheensa päätteeksi.
Presidentti Sauli Niinistö nosti puheessaan esiin muun muassa Suomen ja Washingtonin osavaltion yhteistyön.
Tiistaina Niinistöllä on vuorossa Kalifornia, jossa hän osallistuu Palo Altossa Stanfordin yliopiston Freeman Spogli -instituutin järjestämään keskusteluun turvallisuuspolitiikasta, suurvaltakilpailusta ja uusista teknologioista.
Niinistö tapaa osavaltion varakuvernöörin Eleni Kounalakisin, jonka kanssa hän osallistuu myös pohjoismaisia kasvuyrityksiä esittelevään innovaatiotapahtumaan Bifrostiin.
Torstaina Niinistö vierailee maan toisella laidalla pääkaupunki Washingtonissa, jossa luvassa on esimerkiksi senaattoreiden tapaamisia ja keskusteluja Suomen Nato-jäsenyydestä, transatlanttisesta kumppanuudesta ja Euroopan turvallisuudesta. Ohjelmassa on lisäksi Suomen suurlähetystön järjestämä tapahtuma, jonka teemana ovat puolustusteollisuus ja murrosteknologiat.
Perjantaina presidentti käy Norfolkin sotilastukikohdassa ja tapaa Virginian osavaltion kuvernööri Glenn Youngkinin.