Suurlähettiläs vahvistaa: Lintilä myöhästyi, ruotsalaiset joutuivat kysymään perään historiallisella vierailulla

Tasavallan presidentin johtama vierailu tapahtui vuoden 2022 toukokuussa herkkään aikaan, kun Suomi ja Ruotsi päättivät Natoon hakemisesta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (vas.) istui illallisella kuningatar Silvian vieressä.

7.3. 19:28

Ruotsin ulkoministeriö joutui kyselemään Suomen elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) perään historiallisen tärkeällä Ruotsin-valtiovierailulla, jolla sinetöitiin Suomen ja Ruotsin hakeminen sotilasliitto Naton jäseneksi.

Lintilä jouduttiin viemään hotellilta juhlaillalliselle muiden arvovieraiden perässä sen jälkeen kun hän oli myöhästynyt autosaattueesta.

Kyseessä oli tasavallan presidentti Sauli Niinistön valtiovierailu. Niinistöä seurasi Ruotsiin suuri delegaatio, jonka tärkeimpiä jäseniä Lintilä oli.

Ruotsi oli isäntämaana vastuussa autosaattueesta.

Saattueeseen ehtivät ilman ongelmia esimerkiksi Lintilän kanssa samalla puolustusvoimien koneella Ruotsiin lentänyt Lintilän avustaja sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

Tiedot vahvistaa HS:lle Suomen Tukholman-suurlähettiläs Maimo Henriksson. Henriksson oli Suomen puolesta osallisena vierailun järjestelyissä ja tiiviisti mukana päivän tapahtumissa.

Henriksson vahvistaa HS:n saaman tiedon, että Lintilä myöhästyi kyydistään, kun Suomen valtuuskunta suuntasi Tukholman Grand Hotelilta Kuninkaanlinnalle, jossa Ruotsin kuningaspari isännöi valtiovierailun juhlaillallista.

Onko totta, että Lintilä vietiin Kuninkaanlinnan illalliselle varsinaisen autosaattueen jälkeen?

”Pitää paikkansa”, Henriksson sanoo.

Kyseltiinkö Ruotsin ulkoministeriöstä, että missä on Lintilä?

”Kyllä, kiirehdittiin, kyllä. He vastasivat kuljetuksista.”

Hekö kyselivät, että yksi puuttuu?

”Kyllä.”

Ministeri Mika Lintilä (kesk) kuvattiin Tukholmassa valtiovierailun yhteydessä.

HS kertoi sunnuntaina jutussaan lukuisista havainnoista, joiden mukaan ministeri Lintilä olisi esiintynyt virkatehtäviin liittyen päihtyneenä. Yksi esille noussut tapaus koski juuri Ruotsin-vierailua, josta useat lähteet kertoivat HS:lle.

HS kysyi Lintilältä lauantaina, joutuiko hän siirtymään Kuninkaanlinnalle jollakin poikkeuksellisella tavalla.

”Ei”, vastasi Lintilä tuolloin.

Miten suurlähettiläs kommentoi tätä Lintilän lausuntoa?

”Jos hän tarkoitti [ei-poikkeuksellisuudella] sitä, että hän siirtyi autolla, niin sitten hän vastasi oikein. Mutta hän ei siirtynyt sillä kyydillä, jolla hänen olisi pitänyt siirtyä.”

Henrikssonin mukaan autosaattueet lähtevät valtiovierailuilla minuutilleen ja niihin ehtimiseen liittyy myös turvallisuusnäkökohtia. Liikenne on yleensä niiden vuoksi ainakin osin katkaistu. Henrikssonin mukaan turvallisuuden kannalta olisi hyvä, että kaikki liikkuisivat osoitetuilla kyydeillään.

”Siellähän on saattueessa myös poliisilla omat autonsa.”

Suurlähettilään mukaan ruotsalaisten huoli johtui siitä, että Lintilä oli yksi vierailun arvokkaimmista vieraista.

Lopulta Henrikssonin mukaan varsinaista vahinkoa ei tapahtunut. Lintilä tuotiin perästä päin autolla Kuninkaanlinnalle. Hänet tuotiin muiden seuraan suureen saliin, jossa ryhmä oli järjestäytymässä kättelyjonoon kuninkaallisia odotellessaan. Lintilä ehti paikalle viime hetkellä.

Oliko jotain erityistä, mihin kiinnititte huomiota?

Henriksson vastaa huomion kiinnittyneen Lintilän hermostuneisuuteen.

”Minulla oli lähinnä hämmentynyt reaktio siihen. Tulkitsin, että kyseessä oli jotenkin ylimitoitettu hermostuneisuus kuninkaalliseen tapahtumaan, joka purkautui tällä tavalla.”

Olisiko myöhästyminen illalliselta ollut diplomaattisesti vakava asia?

”Olisi se tietysti ollut vakava asia sen takia, että tällaisella juhlaillallisella on plaseeraus. Ja ministerillä on niin sanottu korkea plaseeraus, eli istuu päähenkilöiden joukossa”, Henriksson selittää.

Lintilä oli plaseerattu istumaan Ruotsin kuningattaren Silvian viereen. Kuningattaren toisella puolella istui presidentti Niinistö.

HS:n tietojen mukaan Lintilä haettiin hotellihuoneestaan sen jälkeen, kun tavoittelu ei ollut tuottanut tulosta.

Lauantaina Lintilä vastasi HS:lle kieltävästi suoraan kysymykseen siitä, jouduttiinko häntä hakemaan hotellihuoneestaan.

”Ei. Käytävällä vastaan tuli tuo minun erkkari [erityisavustaja] muistaakseni”, hän sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kuvattiin elinkeinoseminaarissa Tukholmassa valtiovierailun yhteydessä.

Lintilän oma selitys läheltä piti -tilanteelle oli frakin pukemisen hankaluudet ja kireä aikarako.

”Mehän tulimme hirveän myöhään sinne [hotellille], ja sitten äkkiä frakin vaihtoon. Ja sitten olin saanut tämän Ruotsin kuninkaan ristin ja siinä oli nämä nauhat ja muut. Eli kyllä siinä oli ihan puhtaasti pukeutumistekninen ongelma”, Lintilä sanoi HS:lle viikonloppuna.

Lintilän ja Kaikkosen aikataulu oli kireämpi kuin muilla, koska he tulivat Ruotsiin suoraan eduskunnan Nato-äänestyksestä. Puolustusvoimien kone laskeutui Arlandan lentokentälle paikallista aikaa 17.21.

Tämä tarkoittaa, että ministerit ovat olleet hotellilla kuuden jälkeen. Illallinen lyhyen matkan päässä toisella puolen lahtea alkoi kahdeksalta, mutta sinne piti lähteä hyvissä ajoin.

Suurlähettiläs Henrikssonin mukaan Kaikkosella ja Lintilällä oli hotellilla aikaa valmistautumiseen tunti tai vähän vajaa tunti. Kaikkonen ehti saattueeseen.

Lintilän mukaan hän ehti tavata ennen illallista hotellilla myös naista, joka ei kuulunut Suomen delegaatioon. HS:lle puhuneet paikalla olleet lähteet sanoivat nähneensä hotellilla ministerin seurassa nuoren naisen.

Lintilä sanoi HS:lle lauantaina, että kyseessä oli hänen pikkuserkkunsa.

”Joo, minun pikkuserkku. Sen voit vaikka tarkistaa.”

HS on toistuvasti yrittänyt kysyä pikkuserkun nimeä tarkistaakseen tapahtumien kulkua. Lintilä kieltäytyi viimeksi tiistaina kertomasta sitä.

Asialla on merkitystä, koska Lintilä tapasi delegaatioon kuulumatonta henkilöä kesken merkittävän valtiovierailun ja koska tapaamisen jälkeen hän oli myöhästyä tärkeältä illalliselta.

Suurlähettiläs Henrikssonin mukaan Lintilälle ei ollut merkitty avecia vierailun protokollaan.

HS lähetti tiistaina iltapäivällä sähköpostilla Lintilälle tarkentavia kysymyksiä Ruotsin-vierailusta. Lintilä ilmoitti puhelimessa, ettei hän ehdi vastaamaan kysymyksiin tiistain aikana.

Viime päivinä useassa mediassa on uutisoitu epäilyksistä, joiden mukaan Lintilä on käyttänyt alkoholia myös työtehtävien yhteydessä.

Lintilä myönsi lauantaina HS:lle joitakin tällaisia tapauksia, mutta sanoi määrien olleen niin pieniä, että ne eivät ole vaikuttaneet suoriutumiseen.

Lintilä myönsi nauttineensa alkoholia ennen valtioneuvoston maaliskuun 2020 istuntoa, jossa päätettiin Uudenmaan sulkemisesta. Lisäksi hän myönsi nauttineensa päivän aikana ”lasin viiniä” 15. joulukuuta 2022 ennen eduskunnan kyselytuntia ja HS:lle antamaansa haastattelua.

Ruotsin-matkan osalta hän myönsi, että ”yksi lonkero juotiin lennolla”. HS on yrittänyt kysyä lauantaista alkaen puolustusvoimilta, oliko sen järjestämällä lennolla siis tarjoilua, mutta tähän ei vielä ole saatu vastausta.

Vierailulla mukana olleen hissiyhtiö Koneen hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin mukaan Lintilä suoriutui edustustehtävistään vierailulla yleisesti ottaen hyvin.

”En huomannut kertaakaan mitään epäonnistumista Lintilän taholta”, Herlin sanoi HS:lle lauantaina.

Herlin oli mukana myös illallisen jälkeisenä aamuna pidetyssä vihreää siirtymää käsittelevässä keskustelutilaisuudessa, johon Lintiläkin osallistui.

Suurlähettiläs Henriksson pitää vierailua kokonaisuutena katsoen erittäin onnistuneena.

”Kaikki me mukana olleet koimme, että olimme mukana tekemässä historiaa. Ruotsalaisten puoleltahan oli ihan upea ohjelma ja fantastinen vieraanvaraisuus. Siinä mielessä ikävää, että tulee tällainen jälkipeli.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat