EU asetti pakotteita väki­vallasta naisia kohtaan, listalle venäläisiä sotilasjohtajia ja Taleban-ministereitä

Pakotelistalle lisättiin yksityishenkilöitä ja viranomaisia liittyen näiden rooliin sukupuolittunutta ja seksuaalista väkivaltaa koskevissa ihmisoikeus­loukkauksissa.

EU lisäsi pakotelistalleen Talebanin opetusministerin. Taleban on sulkenut yliopistot naisilta Afganistanissa.

8.3. 7:54

Euroopan unioni asetti tiistaina kansainvälisen naistenpäivän aattona pakotteita kuuden valtion viranomaistahoille väkivallasta naisia kohtaa ja naisten oikeuksien loukkauksista. Asiasta tiedottaa Eurooppa-neuvosto ja uutisoi muun muassa uutistoimisto AFP.

Pakotelistalle lisättiin yhdeksän yksityishenkilöä ja kolme viranomaisyhteisöä. Listalle lisätyt henkilöt eivät voi hakea viisumia EU-alueelle ja heidän varansa unionin alueella jäädytetään.

Listalle lisättiin muun muassa kaksi Venäjän sotilasjohtajaa, erikoisjoukkojen komentaja kenraalimajuri Nikolai Kuznetsov ja panssarivaunujoukkojen komentaja eversti Ramil Ibatullin. Heidän yksiköitään syytetään systemaattisista raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta Ukrainassa.

Venäjältä listalle päätyi myös kaksi moskovalaista poliisia, joita on syytetty naispuolisten sodanvastaisten mielenosoittajien kidutuksesta.

Venäläisten lisäksi pakotelistalle lisättiin Talebanin opetusministeri Neda Mohammad Nadeem. Afganistanissa vallan elokuussa 2021 kaapannut Taleban on systemaattisesti kaventanut naisten ja tyttöjen oikeuksia maassa muun muassa estämällä näiltä pääsyn kouluihin ja yliopistoihin.

Lue lisää: Taleban sulki yli­opistot naisilta

Nadeemin lisäksi pakotteita asetettiin Talebanin ”hyveellisyyden lisäämisen ja paheellisuuden torjumisen” ministerille Muhammad Khalid Hanafille. Hanafia syytetään naisten sananvapauden rajoittamisesta sekä rajujen ja väkivaltaisten rangaistusten antamisesta niille, jotka eivät noudata Talebanin sääntöjä.

Iranissa alkoi viime syksynä laaja mielenosoitusaalto, joka sai alkunsa nuoren kurdinaisen Mahsa Aminin kuoltua maan niin kutsutun siveyspoliisin otettua tämän kiinni ”vääränlaisesta” hijabin käytöstä.

Siveyspoliisi ja sen johtohahmot asetettiin EU:n pakotelistalle jo lokakuussa, ja nyt sille lisättiin Qarchakin naisten vankila Teheranin maakunnassa. Sen vartijat ovat kohdistaneet vankeihin seksuaaliväkivaltaa ja uhkailleet heitä raiskauksilla saadakseen näiltä virheellisiä tunnustuksia.

Syyrian kansalliskaartia ja Myanmarin sotilasturvallisuusasioiden päällikön toimistoa pidetään vastuussa rooleistaan seksuaaliväkivallassa ja sukupuolittuneessa ihmis­oikeuksien rikkomisessa.

Myanmarista pakotelistalle lisättiin myös maan sisäministeri Toe Ui, jonka sanotaan sallineen armeijan turvallisuusjoukkojen käyttää muun muassa pakotettua alastomuutta, raiskauksia ja sukupuolielimiin kohdistuvaa väkivaltaa niin naisia, miehiä kuin sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Myös kahdelle eteläsudanilaiselle alueviranomaiselle asetettiin pakotteita laajasta ja systemaattisesta seksuaaliväkivallan käytöstä sotataktiikkana sekä sen käyttämisestä ”palkintona” konfliktiin osallistuville miehille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat