Unkarin valtuus­kunta Suomessa – Vanhanen: Unkari on Suomen jäsenyyden kannalla

Valtuuskuntaa johtava parlamentin varapuhemies sanoi Ruotsin-vierailullaan Unkarin tukevan Ruotsin Nato-jäsenyyttä mutta syytti maan poliitikkojen levittävän valheita Unkarista.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende kättelivät eduskunnassa keskiviikkona.

8.3. 7:40 | Päivitetty 8.3. 11:33

Unkarin parlamentin valtuuskunta vieraili keskiviikkona eduskunnassa.

Puhemies Matti Vanhasen (kesk) sanoi, että unkarilaisilla on laaja ymmärrys siitä, että Suomi vahvistaisi Natoa ja että he ovat jäsenyyden kannalla. Aikataulua unkarilaisdelegaatio ei vielä pystynyt vahvistamaan.

”Kävimme ilmaa puhdistavan keskustelun”, sanoi Vanhanen.

”Meillä ei ole ollut käytännössä kahdeksaan vuoteen parlamenttivierailuja Suomesta Unkariin, ja parlamenttien välillä pitää olla dialogia.”

Vanhasen mukaan unkarilaiset kertoivat turhautumisestaan suomalaisten kantoihin Unkarista. Hänen mukaansa unkarilaiset kiistivät, että EU-politiikalla ja Nato-prosessilla olisi heidän puoleltaan mitään kytkyä toisiinsa.

”He tunnustivat täysin, että Suomi täyttää Nato-jäsenyyskriteerit, ja he käsittelevät Suomen Nato-jäsenyyden yksin Nato-jäsenyyttä koskevilla kriteereillä”, Vanhanen sanoi.

Vanhanen kielsi, että Unkari olisi esittänyt Suomelle samanlaisia viestejä kuin Ruotsille. Unkarin delegaatio syytti tiistaina ruotsalaisten poliitikkojen levittävän valheita Unkarista.

Vanhasen mukaan Unkari tunnustaa, että Suomi täyttää jäsenyyden kriteerit eikä Unkari esittänyt vaatimuksia Suomelle.

Unkarin delegaation johtaja Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende kertoi tulkkinsa välityksellä, että Unkarin parlamentti kannattaa yhtä pienpuoluetta lukuun ottamatta Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia.

Ratifioinnin aikatauluun tai Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kantaan Hende ei ottanut kantaa.

Vanhanen kommentoi tapaamista lyhyesti jo ennen kokouksen alkamista keskiviikkona puoli yhdeksältä.

Vanhasen etukäteisarvion mukaan kyseessä oli tavallinen parlamentaarinen tapaaminen, jossa Suomi esittelisi Unkarille Nato-jäsenhakemustaan turvallisuutta luovana maana. Vanhanen sanoi Suomen täyttävän kaikki jäsenyyskriteerit.

”Uskon, että heidän viestinsä on sama kuin Ruotsissa”, sanoi Vanhanen.

Puhemies Matti Vanhanen kommentoi Unkarin parlamentin valtuuskunnan vierailua eduskunnassa.

Unkarin delegaatio vieraili tiistaina Ruotsissa ja sanoi hallituksen, presidentin, pääministerin ja valtaosan parlamentaarikoista tukevan Ruotsin Nato-jäsenyyttä, mutta maiden kahdenvälisiä suhteita on hänen mukaansa parannettava.

Vanhasen mukaan mahdollisiin muihin kommentteihin oli tarkoitus reagoida, mikäli Unkari niitä tekee.

Neuvotteluissa asialistalla on Suomen osalta vain Nato-hakemus, kertoi Vanhanen kysyttäessä EU:n oikeusvaltioperiaatteesta.

Lue lisää: Unkarin EU-rahoja valuu outoihin hankkeisiin

Valtuuskuntaa johti Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende. Valtuuskuntaan kuuluivat myös kansalliskokouksen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Zsolt Németh sekä Euroopan parlamentin jäsenet Enikő Győri ja Ernő Schaller-Baross.

Valtuuskunnan oli määrä tavata eduskunnassa muun muassa Vanhanen ja eduskuntaryhmien sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien edustajia. Valtuuskunnalla oli sovittuna erillinen tapaaminen suuren valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassin (vihr) kanssa.

Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Henden (2. vas.) johtama valtuuskunta tapasi puhemies Matti Vanhasen ohella eduskuntaryhmien sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien edustajia.

Unkarin parlamentti käsittelee parhaillaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Asian käsittelyä on siirretty useaan otteeseen viime syksystä lähtien.

Unkari ja Turkki ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät vielä ole hyväksyneet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Tiistaina valtuuskunta vieraili Ruotsissa. Hende sanoi Unkarin hallituksen, presidentin, pääministerin ja valtaosan parlamentaarikoista tukevan Ruotsin Nato-jäsenyyttä, mutta maiden kahdenvälisiä suhteita on hänen mukaansa parannettava. Hän myös syytti ruotsalaisten poliitikkojen levittävän valheita Unkarista.

”Olisi toivottavaa, etteivät ruotsalaiset poliitikot, hallituksen edustajat ja EU-parlamentin jäsenet anna ymmärtää tai vihjaa, täysin epätosiin asioihin perustuen, että yksittäisessä maassa on puutetta oikeusvaltioperiaatteesta”, Hende sanoi uutistoimisto TT:lle.

Matti Vanhanen sanoi viime viikolla STT:lle varautuneensa kertomaan Unkarin valtuuskunnalle muun muassa Suomen puolustuksesta.

”Itse olen varautunut keskiviikkoaamuna kertomaan heille tästä omasta hakemuksestamme ja miten me olemme turvallisuutemme kokeneet, miten olemme puolustuksemme järjestäneet. Kyllä heillä pitäisi olla perustiedot olemassa, mutta käydään vielä kertaalleen läpi”, Vanhanen sanoi.

Unkarin parlamentin on odotettu tekevän päätös Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta myöhemmin tässä kuussa. Hende sanoi TT:lle tiistaina, että keskustelu on parlamentissa täydessä vauhdissa ja voi olla ohi muutaman viikon sisällä, jos kaikki menee hyvin.

Valtuuskunnan tavannut Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström sanoi tiistaina, että tapaamisen perusteella aiemmin päätetty aikataulu pitää.

”Päivämäärä, josta puhuttiin, on maaliskuun lopussa, ja siihen pyrimme”, Billström sanoi TT:n mukaan.

Kolmikantaneuvottelut Turkin, Suomen ja Ruotsin välillä ovat puolestaan jatkumassa torstaina Brysselissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat