”Historialliset” korotukset: laskuri näyttää, miten hoitajien perus­palkat nousevat

Hoitajien palkat nousevat tänä vuonna keskimäärin 5,6 prosenttia ja ensi vuonna 6,5 prosenttia. Keskimääräiset korotukset ovat poikkeuksellisen suuria.

Sairaanhoitaja käsittelee hengityskonetta Meilahden tornisairaalassa.

8.3. 13:08

Kuntien ja hyvinvointialueiden palkankorotuksista tälle ja ensi vuodelle syntyi lopullinen sopu tiistaina. Suurimmat korotukset tulevat hyvinvointialueiden sote-alan työntekijöille eli ennen kaikkea hoitajille.

”Rohkenen sanoa, että tämä on historiallinen ja kova ratkaisu”, hoitajaliitto Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi tiistaina.

Hoitajien palkan nousevat tänä vuonna keskimäärin 5,6 prosenttia ja ensi vuonna 6,5 prosenttia. Lisäksi hoitajat saavat tänä vuonna enimmillään yhteensä runsaan 1 000 euron kertakorvaukset. Osa hoitajista saa vain toisen, vajaan 500 euron kertakorvauksen.

Poikkeuksellisen suuret palkankorotukset koostuvat sopimuskorotuksista sekä kunta-alan ja sote-alan lisäpalkkaeristä. Alle puolet korotuksista on kaikille tulevia yleiskorotuksia, loput jaetaan paikallisesti eri työntekijöille.

Paikallisesti jaettavien korotusten suuri osuus tarkoittaa, että osan hoitajista palkat nousevat selvästi enemmän kuin toisten.

Helsingin Sanomien koostama suuntaa antava laskuri näyttää peruspalkan nousun hoitajalla, joka saa keskimääräiset 5,6 prosentin ja 6,5 prosentin korotukset tänä ja ensi vuonna.

Kuntien ja hyvinvointialueiden sopimuskorotukset kytkettiin vientialojen sopimuksiin. Koska vientialoilla palkkoja korotetaan kahdessa vuodessa noin kuusi prosenttia, näin tehdään myös kunnissa ja hyvinvointialueilla.

Sopimuskorotusten päälle kuntiin ja hyvinvointialueille tuli ohjelma, joka tuo noin prosentin paikallisesti jaettavat ylimääräiset korotukset vuodessa. Hoitajille tuli vielä tämän päälle oma ohjelma, joka tuo keskimäärin kahden prosentin ylimääräiset korotukset kolmen vuoden ajan.

Valtakunnansovittelija ja työnantajapuoli sanoivat syksyllä, että sote-sopimuksen lisärahoissa on kyse sote-uudistuksen edellyttämän lakisääteisen palkkojen yhteensovittamisen eli niin sanotun palkkaharmonisoinnin aikataulutuksesta. Suuri osa lisäpalkankorotuksista olisi siis sovittelijan ja työnantajien mukaan tullut hoitajille ilman erillistä sopimustakin.

Hoitajaliitot ovat eri mieltä. Ne katsovat saaneensa neuvoteltua kunta-alan palkkaohjelman lisäksi sote-alalle vielä ylimääräisen palkkaohjelman.

Tulkintaeroista huolimatta selvää on, että hoitajien palkat nousevat lähivuosina poikkeuksellisen paljon. Voimakkaan hintojen nousun vuoksi se ei välttämättä juuri näy palkan ostovoimassa, mutta hoitoala joka tapauksessa saa palkkauksessa kiinni esimerkiksi vientialoja.

Palkankorotukset tulevat hyvinvointialueilla maksuun kesäkuussa. Sitä ennen eri alueilla on neuvoteltava suurten paikallisten erien kohdentamisesta työntekijöille. Työnantajapuolen KT ja hoitajia edustavat liitot pyrkivät neuvottelemaan alueille yhteisen ohjeistuksen korotusten jakamiseen.

Oikaisu kello 13.55: Täsmennetty, että vain osa hoitajista saa yhteensä runsaan 1 000 euron kertakorvaukset. Osa hoitajista saa vain toisen, vajaan 500 euron kertakorvauksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat