Sdp: Koko kansa kutsuttava säännöllisiin terveys­tarkastuksiin

Alimman tuloluokan terveyden parantaminen toisi 1,9 miljardin säästöt, puolue perustelee.

Sdp tavoittelee sitä, että kaikki tuloluokat huolehtisivat terveydestään yhtä hyvin kuin parhaiten toimeentuleva viidennes keskimäärin, toteaa kansanedustaja Antti Rinne (sd).

9.3. 13:11

Jokainen täysi-ikäinen suomalainen pitäisi kutsua 2–5 vuoden väliajoin vapaaehtoiseen terveystarkastukseen, ehdottaa Sdp. Siinä käytäisiin läpi terveydentila ja riskitekijät. ”Hyvinvointipysäkiksi” nimitettyjen tarkastusten esikuvana olisi lasten terveyttä edistävä neuvolatoiminta.

Tarkastukset olisivat osa kansallista hyvinvointiohjelmaa, jolla parannettaisiin varsinkin pienituloisimpien ihmisten terveyttä.

Parantamalla erityisesti alimman tuloluokan ihmisten terveyttä olisi Sdp:n teettämien laskelmien mukaan mahdollista saada 1,9 miljardin euron säästöt kahdessa vaalikaudessa. Tähän päästäisiin, jos alimman tuloviidenneksen ihmiset saataisiin huolehtimaan terveydestään keskimäärin yhtä hyvin kuin toiseksi alimman tuloluokkaan kuuluvat.

”Vielä suurempi vaikutus olisi, mikäli saisimme kaikki tuloluokat huolehtimaan terveydestään yhtä hyvin kuin parhaiten toimeentuleva viidennes keskimäärin, ja tätä Sdp tavoittelee”, visioi kansanedustaja Antti Rinne (sd) tiedotteessa.

Laskelmat säästöistä on tehnyt konsulttiyhtiö FCG Finnish Consulting Group. Yhtiön mukaan nettovaikutus julkiseen talouteen olisi 10,5 miljardia euroa, jos keskimääräinen sairastavuus saataisiin vähennettyä samalle tasolle kuin ylimmässä tuloluokassa.

Sdp toteaa, että sosioekonominen asema ja terveydentila ovat selvästi yhteydessä toisiinsa. Ylimpään tuloluokkaan kuuluvat ihmiset ovat keskimäärin terveempiä ja elävät pidempään, kun taas alimpaan tuloviidennekseen kuuluvien terveys on keskimäärin kaikkein heikoin, ja he myös käyttävät vähiten terveyspalveluita.

Hyvinvointiohjelman tavoite on hakea vaikuttavia keinoja edistää ihmisten hyvinvointia, kaventaa terveyseroja ja ennaltaehkäistä sairauksien syntyä ja syrjäytymistä, hilliten samalla niistä syntyviä kustannuksia. Ohjelmaan kirjatut hyvinvointipysäkit olisivat Sdp:n mukaan keino, jolla ennaltaehkäisy tuotaisiin osaksi terveydenhuoltoa ja ihmisten elämää.

”Hyvinvointipysäkeillä olisi mahdollisuus tavoittaa myös ne ihmiset, jotka tällä hetkellä jäävät terveyspalveluiden ulkopuolelle, mutta myös tuoda terveyden ääreen pysähtyminen säännölliseksi osaksi koko väestön elämää”, Rinne perusteli.

Terveystarkastuksia tehtäisiin kahden vuoden välein riskiryhmien jäsenille, alle 25-vuotiaille ja juuri eläköityneille. Muille kutsu tarkastukseen tulisi 3–5 vuoden välein. Tarvittaessa kävijät ohjattaisiin jatkotutkimuksiin ja muiden palveluiden piiriin, esimerkiksi liikunta- tai ravintoneuvontaan.

Ohjelmassaan Sdp laskee, että terveystarkastusten vuosikustannus olisi 116–305 miljoonaa euroa. Edullisimmillaan hintaan kuuluisi terveydenhoitajakäynti ja suppea laboratorioanalyysi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat