Saarikko: Nykyinen hallitus­pohja ei voi jatkaa vaalien jälkeen

Annika Saarikon (kesk) mukaan syynä ovat puolueiden erilaiset talouslinjat.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) Säätytalon portailla torstaina.

9.3. 15:05 | Päivitetty 9.3. 15:54

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan keskusta ei voi ensi vaalikaudella jatkaa nykypohjalla toimivassa hallituksessa. Saarikko kirjoittaa asiasta sosiaalisen median palvelussa Facebookissa.

Nykyisen hallituksen muodostavat keskustan lisäksi Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp. Huhtikuussa järjestettävien eduskuntavaalien jälkeen Suomeen muodostetaan uusi hallitus.

”Viime päivinä on kuulunut puhetta, että nykyinen hallituspohja voisi jatkaa myös vaalien jälkeen. Yhdet sitä toivovat, toiset sillä pelottelevat. Mielestäni on reilua äänestäjiä kohtaan kertoa, että näin ei tapahdu”, Saarikko sanoo Facebook-kirjoituksessaan.

Saarikko perustelee päätöstä puolueiden erilaisilla talouslinjoilla. Hänen mukaansa Suomen talouden tervehdyttäminen on uuden hallituksen tärkein tehtävä.

”Tämä ei onnistu, jos hallituksessa enemmistö olisi puolueita, joiden mielestä velalla ja alijäämällä ei ole väliä.”

Saarikon mukaan vaalitulos ratkaisee, voiko keskusta ylipäätään harkita hallitukseen menoa.

Hän lisäksi korostaa, että keskusta ei kategorisesti sulje pois yhteistyötä yhdenkään yksittäisen hallituspuolueen kanssa.

”Kokoonpano ja asiat ratkaisevat”, Saarikko kirjoittaa.

Aiemmin vasemmistoliitto, vihreät ja Sdp ovat sanoneet, että ne eivät lähde samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Myös Rkp on pitänyt yhteistyötä heidän kanssaan epätodennäköisenä. Vasemmistoliitto on lisäksi pitänyt epätodennäköisenä hallitusyhteistyötä kokoomuksen kanssa.

Vielä tammikuussa Saarikko kommentoi asiaa toiseen sävyyn esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden vaalitentissä. Hän sanoi nykyisessä hallituksessa olevan puolia, joita hän ei jää kaipaamaan, mutta olevansa ylpeä siitä, että keskusta on kyennyt yhteistyöhön erilaisissa hallituskokoonpanoissa.

”Se, että nyt jo suljetaan ovia toistemme naaman edestä, miten viisasta se on Suomen näkökulmasta? Ei laisinkaan”, Saarikko sanoi tuolloin.

Ensimmäisenä Saarikon torstaisesta ilmoituksesta kertoi MTV Uutiset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat