Valtonen antoi ymmärtää, että kokoomus voi joustaa kynnys­kysymyksestään – tarkensi myöhemmin puheitaan

Orpo on sanonut kokoomuksen osallistuvan vain hallitukseen, joka tasapainottaa menoja ja tuloja ensi vaalikaudella kuuden miljardin euron edestä.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen Veronmaksajain keskusliiton järjestämässä paneelissa keskiviikkona.

15.3. 9:15 | Päivitetty 15.3. 14:55

Julkista taloutta ei kokoomuksen mielestä tarvitse sopeuttaa tulevalla vaalikaudella välttämättä juuri kuudella miljardilla eurolla, kertoi puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtonen Veronmaksajain keskusliiton järjestämässä paneelissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi viime viikolla Iltalehden haastattelussa, että kokoomus osallistuu vain sellaiseen hallitukseen, joka sopii ohjelmassaan talouden tasapainottamisesta kuudella miljardilla eurolla ensi vaalikaudella.

Valtosen mukaan keskeistä kuitenkin on, että menoja ja tuloja tasapainotetaan yhteensä yhdeksällä miljardilla eurolla kahden vaalikauden aikana.

”Sanotaan näin, että onko se sitten vaikka neljä plus neljä, neljä plus viisi tai viisi plus neljä. Mutta kyllä me lähdemme siitä, että tämä [valtiovarainministeriön] virkatyönä tehty ohjelma on tärkeä ja me tarvitsemme nimenomaan etupainotteisia keinoja”, Valtonen vastasi kysymykseen siitä, onko kokoomus valmis tinkimään lainkaan kynnyskysymyksestään hallitusyhteistyölle.

Myöhemmin keskiviikkona Valtonen kuitenkin tarkensi puheitaan yhteisöpalvelu Twitterissä.

”Tehdään tämä nyt selväksi: kokoomus ei osallistu hallitukseen, joka ei sitoudu valtiovarainministeriön esittämään kuuden plus kolmen miljardin euron kahden vaalikauden tasapainotustavoitteeseen”, hän kirjoitti.

Valtiovarainministeriö on esittänyt, että tuloja ja menoja pitää tasapainottaa ensi vaalikaudella kuudella miljardilla eurolla ja sitä seuraavalla vaalikaudella kolmella miljardilla eurolla.

Tasapainotusta voidaan tehdä julkisia menoja leikkaamalla ja veroja kiristämällä.

Kokoomuksen linjauksella on merkitystä, sillä esimerkiksi neljän miljardin euron ja kuuden miljardin euron tasapainotustoimien välillä on suuri ero.

Suurten puolueiden edustajia jakoi Veronmaksajain keskusliiton paneelissa muun muassa ansiotulojen ja yritysten verotus.

Kokoomus haluaisi keventää ansiotulojen verotusta. Perussuomalaiset, Sdp, keskusta ja vihreät taas katsovat, ettei se juuri nyt ole mahdollista julkisen talouden heikon tilanteen vuoksi. Vasemmistoliitto ei ylipäätään kannata ajatusta.

Sdp ja vasemmistoliitto kiristäisivät listaamattomien yhtiöiden maksamien osinkojen verotusta, kun taas perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta vastustavat myös yritysten ja yrittäjien veronkiristyksiä.

Väittelyä tuli myös kokoomuksen ja keskustan esityksestä leikata asumistukea. Vasemmistoliiton Veronika Honkasalon mielestä ”on todella kovaa kyytiä leikata tällä tavalla sosiaaliturvasta”, kun elinkustannukset kasvavat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat