Veturinkuljettajien työriitaan ei sopua – lakko uhkaa pysäyttää junat loppukuussa

RAU ry hylkäsi valtakunnansovittelijan antaman toisen sovintoehdotuksen.

Veturinkujettajien työriita jatkuu.

10.3. 8:05 | Päivitetty 10.3. 13:11

Veturinkuljettajien työriitaan ei saatu sopua perjantain sovittelussa, kertoo Valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

Rautatiealan Unioni RAU hylkäsi valtakunnansovittelijan 7. maaliskuuta antaman toisen sovintoehdotuksen. Palvelualojen työantajat Palta hyväksyi ehdotuksen.

RAU:n mukaan uusi sovintoehdotus oli huonompi kuin edellinen, sisältäen heikennyksiä lomautusten ilmoitusaikoihin ja sairauslomaoikeuteen.

”Meillä on vielä reilu viikko aikaa löytää ratkaisu. Työnantajapuolella olisi nyt korkea aika tulla pois poterosta”, RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo tiedotteessa.

RAU:n tiedotteen mukaan seuraava sovittelu on 14. maaliskuuta iltapäivällä.

Palta on RAU:n päätökseen pettynyt.

”Sovintoehdotus oli palkankorotustasoltaan yleistä linjaa noudattava. On vaikea ymmärtää, että RAU vaatii yhdelle ammattiryhmälle yleistä linjaa suurempia korotuksia kuin mitä noin 700 000 suomalaiselle on tällä neuvottelukierroksella jo sovittu. Myös muut rautatiealalle neuvotellut työehtosopimukset ovat noudattaneet yleistä linjaa”, neuvottelujohtaja Pasi Vuorio toteaa Paltan tiedotteessa.

”Tekstikysymyksissä työnantajapuoli on tullut sovittelussa merkittävällä tavalla vastaan työntekijäpuolen tavoitteita, mm. ehdottamalla laajaa työhyvinvointihanketta veturinkuljettajille työssä jaksamisen tueksi. RAU:lle tämä ei kuitenkaan ole kelvannut, vaikka he nimenomaan ovat nostaneet työhyvinvoinnin parantamisen yhdeksi keskeiseksi tavoitteekseen”, Vuorio jatkaa.

Junaliikennettä uhkaa lakko 20. maaliskuuta, mikäli työriidassa ei päästä sovintoon. Jo nyt on voimassa RAU:n ilmoittama veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Lakon oli tarkoitus alkaa alun perin maanantaina, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi sitä valtakunnansovittelijan esityksestä kahdella viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat