Kaikkonen ja Lintilä rikkoivat Puolustus­voimien sääntöä lennollaan Ruotsiin

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) rikkoivat sotilasilmailun sääntöä juodessaan lonkeroa Puolustusvoimien lennolla, vahvistaa Ilmavoimat.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja puolustusministeri Antti Kaikkonen matkustivat toukokuussa 2022 Tukholmaan puolustusvoimien Learjet 35A/S -suihkukoneella ja joivat matkalla yhdet lonkerot.

10.3. 14:37 | Päivitetty 10.3. 15:17

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) rikkoivat sotilasilmailukäsikirjan sääntöä juodessaan alkoholia Puolustusvoimien lennolla Tukholmaan toukokuussa 2022.

Sotilasilmailukäsikirja toteaa, että Puolustusvoimien koneissa ”alkoholin nauttiminen lennolla on sallittua Ilmaoperaatiokeskuksen päällikön erikseen antamalla luvalla”. Tätä lupaa ministerit eivät pyytäneet.

Ministerit Lintilä ja Kaikkonen ovat itse kertoneet juoneensa lennolla lonkeroa, jonka he hakivat kaupasta matkalla lentokentälle juhlistaakseen eduskunnan Nato-äänestyksen tulosta.

Lintilä kertoi asian HS:lle lauantaina ja Kaikkonen vahvisti Lintilän kertoman tekstiviestitse torstaina. Lintilä sanoi Ilta-Sanomille, että molemmat joivat lennolla yhdet lonkerot, ei enempää.

Ministerit olivat matkalla presidentti Sauli Niinistön historialliselle valtiovierailulle Tukholmaan. Vierailun aikana viimeisteltiin Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset.

Ilmavoimien Ilmaoperaatiokeskuksen apulaisosastopäällikkö Jan Bjurström oli tuolloin toukokuussa 2022 vastuuvuorossa.

”Ei sitä lupaa pyydetty”, Bjurström kertoo HS:lle.

”Kuljetus pyydettiin kyllä ihan määräysten mukaan, mutta alkoholinnauttimislupaa ei pyydetty.”

Eli rikottiinko sääntöä?

”Kyllähän tuo aika yksiselitteisesti kirjailtu teksti on, mutta tarjoilua koskeva sääntö on lähtökohtaisesti laadittu Puolustusvoimien henkilöstöä silmällä pitäen”, Bjurström vastaa. Hän lisää, että sääntö koskee kuitenkin kaikkia koneessa olevia henkilöitä.

Onko tämä vakava asia?

”Itse en pidä tätä kauhean vakavana asiana tai isona seikkana. Mutta tietysti jos me olemme kirjanneet itsellemme sääntöjä, niin niiden mukaan me pelaamme.”

Bjurström summaa, että kyse on ”Puolustusvoimien ja ilmavoimien itselleen kirjoittamista säännöistä, joita ei tällä kertaa ole noudatettu”.

Bjurströmin mukaan Puolustusvoimien lentojen alkoholisääntöjen tavoitteena on ”hallinnoida, että yhteyskonekuljetukset pysyvät asianmukaisina”.

Lisäksi säännön taustalla ovat Bjurströmin mukaan vastuukysymykset.

”Teemme kuitenkin veronmaksajien rahoilla töitä, ja meillä on vastuu tekemisistämme.”

Ruotsin-vierailu on noussut Lintilä-uutisoinnissa esiin, koska Lintilä myöhästyi Tukholmassa Ruotsin ulkoministeriön järjestämästä autosaattueesta, joka matkasi hotellilta kuninkaanlinnan juhlaillalliselle.

Lintilällä oli hotellilla lennon jälkeen vajaa tunti aikaa valmistautumiseen, jonka aikana hän tapasi kertomansa mukaan myös pikkuserkkuaan.

Kaikkonen ehti saattueeseen ajoissa. Itse illalliselta ei Lintiläkään myöhästynyt, vaan hänet kuljetettiin sinne autosaattueen jälkeen erikseen viime tingassa.

HS:n useista lähteistä saamien tietojen mukaan Lintilää jouduttiin hakemaan hotellihuoneesta, kun häntä ei tavoitettu. Tämän Lintilä kiistää.

Puolustusministeriöstä kerrottiin HS:lle pian tämän artikkelin julkaisun jälkeen perjantaina, että ministereillä ei ollut tiedossaan kyseistä sotilasilmailukäsikirjan sääntöä koneeseen noustessaan.

Sääntöä ei puolustusministeriön mukaan mainittu matkustajille suunnatussa ohjeessa, joka puolustusministeriössä on ollut käytössä ja jonka lukemista matkustajilta edellytetään.

Puolustusministeriöstä lisätään, että ohjetta aiotaan nyt täydentää niin, että se on yhtäpitävä ilmavoimien ohjeistuksen kanssa.

Artikkelia täydennetty kello 15.16 perjantaina 10. maaliskuuta 2023: Lisätty puolustusministeriön kommentit siitä, että Ilmavoimien ohje ei ollut ministereiden tiedossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat