Tasa-arvovaltuutettu ampui itseään jalkaan sukupuolilausunnoillaan, koska konteksti on kunkku

Uutisraportti-podcastissa käsitellään ja analysoidaan tämän viikon kolme tärkeintä uutista.

10.3. 18:00

Tämän viikon podcastissa Tuomas Peltomäki, Emil Elo ja Anni Keski-Heikkilä keskustelevat valtiovarainministeriön laskelmista lähteneistä keskusteluista jotka päättyivät kokoomuksen ja keskustan ilmoituksiin hallituskumppaneista, sekä isyyskannoista joita suomalaiset miehet esittelivät HS:n jutuissa, sekä tasa-arvovaltuutetun toimiston lausunnosta, joka sai aikaan raivoa ympäri maata.

■ Torstaisin julkaistava Uutisraportti-podcast analysoi viikon kolme tärkeintä uutista. Voit tilata podcastin yleisimpiin podcast-palveluihin tai kuunnella sen HS:n sovelluksessa.

Ihmetystä keskustelussa herättää varsinkin tasa-arvovaltuutetun lausunnosta puuttuvat kontekstoivat tiedot, jotka selittivät niin sanottua ”sukupuolia on vain kaksi” -tapausta.

Kyse on lausunnosta, jossa valtuutettu näytti ottavan kannan, jonka mukaan että oppilas ei saa koulussa ilmaista lausetta ”sukupuolia on vain kaksi”, vaan oppilas tulee tämän sanomalla loukanneeksi vähemmistöjä.

Pelkästään tasa-arvovaltuutetun itse tarjoamien tietojen perusteella uutisoituna kanta vaikutti tosiaan käsittämättömältä. Sukupuoli tarkoittaa suomen kielessä ensisijaisesti biologista sukupuolta eikä sukupuolen kokemusta tai siihen pohjaavaa identiteettiä. On varmasti hyvin laajalti jaettu näkemys, että biologisia sukupuolia tosiaan on kaksi, juuri kuten alakoululainen kassiinsa kirjoitti. Syntyi siten mielikuva, että tasa-arvovaltuutetun mukaan koululainen ei saa lausua tunnilla ääneen suomalaisten ihan yleisesti hyväksymiä, maltillisia mielipiteitä.

Totuus tapauksessa oli ainakin Salon Seudun Sanomien ansiokkaasti kaivamien tietojen mukaan hyvin toisenlainen, ja tasa-arvovaltuutetun lausunto oli siten huomattavasti ensivaikutelmaansa järkevämpi. Tapaukseen liittyi lauseen lisäksi sateenkarisymbolin ruksaaminen ja koululaisen vanhemman tarkoitushakuinen ja aggressiivinen toiminta koulun suuntaan.

Mutta kysymyksiä silti jää: miksei tasa-arvovaltuutettu edes vähän kontekstoinut lausuntoaan, ja huomioinut että sen väärin ymmärtäminen on omiaan kaivamaan maata tasa-arvotyön alta?

Mikä vielä pahempaa, kuohut, joissa kansalliset instituutiot näyttävät asettuvan vastustamaan ihan normaalien ihmisten ihan normaaleja mielipiteitä, saavat meidät suomalaiset pitämään toisiamme typeryksinä. Se puolestaan ei ole hyvä mielenvire, kun vaalit lähestyvät.

Voit katsoa keskustelun yläpuolisesta soittimesta.

Podcast on puhuttu ohjelma, jota voit kuunnella puhelimellasi tai verkkoselaimessasi.

Suomen suosituimpiin lukeutuva Uutisraportti-podcast on viikoittain vuodesta 2016 ilmestynyt uutisten ja politiikan analysointiin keskittyvä podcast. Vakiokokoonpanossaan keskustelemassa ovat HS:n toimittajat Marko Junkkari, Tuomas Peltomäki, Salla Vuorikoski ja Anni Keski-Heikkilä. Podcastissa vierailevat usein myös HS:n lukuisat asiantuntijatoimittajat ja kirjeenvaihtajat.

Voit kuunnella podcastin HS:n sovelluksessa valitsemalla valikosta Kuuntele–Podcastit–Uutisraportti podcast. Voit tilata sen myös yleisimpiin podcast-sovelluksiin, kuten Supla, Spotify, Applen podcastit sekä kaikkiin sovelluksiin, jotka ottavat vastaan RSS-syötteen.

Kaikki HS:n podcastit löytyvät Suplasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat