Presidentti Niinistö: Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan ei ole ollut kenenkään kanssa mitään puhetta

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi Kiovassa, että Suomessa voitaisiin keskustella käytöstä poistuvien hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan.

Presidentti Sauli Niinistö saapui perjantaina vierailulle Norfolkin sotilastukikohtaan Virginiassa.

10.3. 22:11 | Päivitetty 11.3. 2:05

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle ei ole aiemmin keskusteltu.

"Asiasta ei ole ollut kenenkään kanssa mitään puhetta”, Niinistö kommentoi STT:lle.

Niinistö vierailee paraikaa Yhdysvalloissa. Presidentin kanslia välitti hänen kommenttinsa STT:lle sähköpostitse.

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi perjantai-iltana Iltalehdelle, että pääministeri Sanna Marin (sd) ei ollut puhunut hänelle etukäteen aikomuksestaan väläyttää Hornetien antamista Ukrainaan.

”Marin ei ole puhunut ajatuksesta kanssani etukäteen. Olisin toppuutellut häntä”, Kaikkonen kommentoi IL:lle.

Kaikkonen arvioi, ettei Marin ole todennäköisesti keskustellut myöskään puolustusvoimien komentajan Timo Kivisen kanssa.

Kiovassa perjantaina vieraillut pääministeri Marin sanoi, että Suomessa on syytä käydä keskustelua Hornet-hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan.

Hän kuitenkin sanoi, että samalla pitää huomioida Suomen geopoliittinen sijainti. Omasta puolustuksesta pitää huolehtia kaikissa tilanteissa.

Alkuillasta pidetyssä tiedotustilaisuudessa Marin sanoi, että keskusteluissa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa nousi esille Ukrainan tarve raskaammalle aseavulle. Marinin mukaan Ukrainan toivomista hävittäjistä voitaisiin käydä keskustelua myös Suomessa.

"Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, olisiko niitä mahdollista Ukrainaan luovuttaa ja millaista koulutusta se tarvitsisi rinnalle”, Marin sanoi.

Lue lisää: Kiovassa vieraileva Sanna Marin väläyttää: Voisiko Suomen käytöstä poistuvat Hornet-hävittäjät lähettää Ukrainaan?

Kaikkonen kertoo kannattavansa raskaan aseavun antamista Ukrainalle, mutta hänen oma arvionsa on, että Suomen kannattaa miettiä nyt muita tapoja kuin Horneteja.

Suomen nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä vuodesta 2025 alkaen, ja tilalle tulee F-35-hävittäjät. Suomi hankkii kaikkiaan 64 Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjää.

McDonnell Douglas F/A-18 Horneteja Suomella on 62. Aiemmin julkisuudessa on kerrottu, että todennäköisesti eläköityvät Hornetit päätyvät pääosin varaosiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat