Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi perjantaina Kiovassa, että Suomessa voitaisiin käydä keskusteluja Hornet-hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan.
Marinin mukaan keskustelut ovat vasta hyvin alkuvaiheessa eikä päätöksiä ole tehty.
Marinin avaus on tullut monille keskeisille tahoille yllätyksenä. Presidentti Sauli Niinistö sekä Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen ovat kertoneet eri medioille, ettei asiasta ole keskusteltu. Marin ei kertonut etukäteen avauksestaan myöskään puolustusministeri Antti Kaikkoselle.
Marin ei ole keskustellut asiasta myöskään puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkäsen (kok) eikä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon (ps) kanssa.
”Tämä [Marinin avaus] tuli täysin yllätyksenä minulle”, Häkkänen sanoo.
Häkkäsen mukaan hävittäjäkysymys on ulko- ja turvallisuuspoliittisesti erittäin herkkä kysymys.
”Varsinkin, jos valtionjohdon edustaja menee sotaa käyvän maan pääkaupunkiin tällaista linjaamaan. Tällaisessa tapauksessa voisi olla ihan hyvä, että kotimaassa ensin pohditaan ja valmistellaan [asiaa].”
Häkkänen lisää, että presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa.
Häkkänen ei pidä ajatusta Hornetien lähettämisestä Ukrainaan realistisena. Hänen mukaansa Suomi kykenisi antamaan Horneteja vasta vuonna 2030, kun uudet F-35-hävittäjät ovat täysimääräisesti korvanneet nykyiset Hornet-hävittäjät.
Häkkänen huomauttaa, että Suomen Hornetit alkavat olla tuossa vaiheessa elinkaarensa loppusuoralla, joten niiden lähettäminen Ukrainaan ei olisi järkevää edes seitsemän vuoden kuluttua.
Hornetien luovuttaminen Ukrainalle ei ole pelkästään Suomen omissa käsissä. Hävittäjät on ostettu Yhdysvalloista, joten Yhdysvalloilta tarvitaan lupa Hornetien luovuttamiselle, Häkkänen sanoo.
Häkkäsen mukaan länsimaiden tulisi keskustella asiasta kulissien takana keskenään ennen kuin tällaisia asioita esitetään julkisuudessa.
Häkkäsen mukaan Ukraina tarvitsee akuuttia tukea. Kyse on siitä, millaista tukea Suomi voi antaa Ukrainalle tämän ja ensi vuoden aikana.
Perjantaina kerrottiin, että Suomi toimittaa 29 miljoonalla eurolla humanitaarista apua ja kehitysyhteistyötukea Ukrainaan.
Lue lisää: Suomelta 29 miljoonalla eurolla humanitaarista apua ja muuta tukea Ukrainaan
Halla-aho on samoilla linjoilla Häkkäsen kanssa.
Hänen mukaansa Ukraina tarvitsee apua juuri tällä hetkellä, mutta Suomi ei voi lähettää Horneteja nopeasti. Nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä vuodesta 2025 alkaen ja tilalle tulee F-35-hävittäjiä.
”Olisi tärkeää, että [apu] olisi koherenttia eli Ukrainalle ei luovutettaisi mitä sattuu, vaan kaikki apu perustuisi Ukrainan toiveisiin”, Halla-aho sanoo.
Halla-ahon mukaan Marin ei ole keskustellut Hornetien lähettämisestä Ukrainaan hänen kanssaan. Myöskään ulkoasiainvaliokunnassa ei ole käyty keskusteluja asiasta.
Halla-aho uskoo, ettei Marin ole harkinnut perjantaista Hornet-kommenttiaan. Hän pitää avausta ennemmin ”impulsiivisena päähänpistona.”
Myöskään Häkkäsen tiedossa ei ole, että Hornetien lähettämisestä Ukrainaan olisi käyty Suomessa keskustelua.
Halla-aho ja Häkkänen kommentoivat Marinin avausta HS:lle lauantaiaamuna.