Marin: Hornetien jatko­käytöstä käytävä keskustelua

Pääministeri Sanna Marinin mukaan hävittäjäkeskustelu tulee olemaan osa Ukrainan ilmapuolustusta koskevaa keskustelua.

Sanna Marin tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin perjantaina Kiovassa.

11.3. 11:54

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan poistuvien Hornet-hävittäjien jatkokäytöstä on käytävä keskusteluja Suomessa.

"Mielestäni Suomella voisi olla osana kumppanimaiden yhteisöä kyvykkyyttä auttaa Ukrainaa ilmapuolustuksen vahvistamisessa. Hävittäjien osalta Suomi saa korvaavaa kalustoa lähivuosina ja siksikin poistuvan kaluston jatkokäytöstä on käytävä keskustelua”, Marin kommentoi HS:lle tekstiviestitse erityisavustajansa välityksellä lauantaina.

Hornet-hävittäjien jatkokäyttö nousi keskusteluun perjantaina, kun Marin kommentoi Kiovassa, että Hornet-hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan on syytä käydä keskusteluja.

Monet tahot, kuten presidentti Sauli Niinistö, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ja Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen ovat kertoneet, ettei asiasta ole keskusteltu.

Marin sanoo HS:lle, että koko kansainvälisen yhteisön on toimitettava Ukrainalle entistä enemmän myös raskaampaa aseistusta, jotta Ukraina voi työntää venäläiset joukot alueeltaan ja voittaa sodan.

”Mitä nopeammin tähän kykenemme, sen parempi.”

Marinin mukaan seuraavassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa on tarkoitus käsitellä yhteishankintoja, joiden avulla voitaisiin tukea Ukrainaa.

”Tiedämme, että Ukraina tulee tarvitsemaan myös apua ilmapuolustuksen osalta ja hävittäjäkeskustelu tulee olemaan osa tätä laajaa kysymystä.”

Marin kertoo nostaneensa asian esiin Münchenin turvallisuuskonferenssissa ja edellisen Eurooppa-neuvoston yhteydessä.

Marinin mukaan asiasta ei ole tehty linjauksia tai päätöksiä.

Marin muistuttaa, että Suomen on arvioitava tarkasti myös oma puolustustarpeensa Ukrainaa koskevien ratkaisujen osalta. Lisäksi Suomen geopoliittinen tilanne tulee arvioida tarkasti ratkaisuissa.

”Laajempaan keskusteluun Ukrainan ilmapuolustuksesta on kuitenkin syytä varautua myös Suomessa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat