Näin Marin kommentoi perjantaina Hornetien tulevaisuutta ja hävittäjä­toimituksia Ukrainalle – katso videolta

Pääministeri Sanna Marin (sd) vihjasi perjantaina, että keskustelua hävittäjätoimituksista Ukrainaan on käyty. Hieman epäselväksi jäi, viittasiko Marin Suomen Hornet-hävittäjiin vai kansainväliseen yhteistyöhön toimitusten osalta.

Pääministeri Sanna Marin (sd) otti perjantaina esiin mahdollisuuden toimittaa Suomen Hornet-hävittäjiä Ukrainaan.

11.3. 18:45

Pääministeri Sanna Marinin (sd) perjantaiset pohdinnat Suomen Hornet-hävittäjien kohtalosta ja mahdollisesta tulevaisuudesta Ukrainassa ovat aiheuttaneet kiivasta keskustelua ja kritiikkiä kotimaassa.

Marin ja ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr) vierailivat Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kutsusta Kiovassa perjantaina.

Ministerien pitämässä tiedotustilaisuudessa Marin mainitsi Suomen valmistelevan uutta apupakettia Ukrainalle. Mitä raskaammasta kalustosta on kyse, sitä enemmän kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan, hän sanoi.

Päätökset hyökkäyspanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainalle onnistuivat maiden välisenä yhteistyönä. Ukraina on toistuvasti pyytänyt liittolaisiltaan, että nämä toimittaisivat sille myös hävittäjiä.

”Näkisin, että ilmatorjunnan ja ilmapuolustuksen osalta me tarvitsemme myös tämänkaltaista yhteistyötä, yhteisiä hankkeita ja yhteistä koulutusvoimaa”, sanoi Marin.

Jatkokysymykseen nimenomaan hävittäjistä Ukrainalle hän sanoi, että keskustelua tullaan käymään eri maissa, ja sitä voidaan käydä myös Suomessa.

Suomen aseman Marin mainitsi olevan ”kiinnostava”, sillä päätökset uusista hävittäjä­hankinnoista on jo tehty ja aikataulut niiden toimitusten osalta ovat tiedossa. Suomen nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä vuodesta 2025 alkaen ja tilalle tulevat F-35-hävittäjät. Suomi hankkii kaikkiaan 64 Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjää.

”Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, olisiko niitä mahdollista luovuttaa Ukrainaan. Ja minkälaista koulutusta se kenties tarvitsisi rinnalle, että Suomi voisi osaltaan tässä auttaa”, kommentoi Marin.

”Mitään päätöksiä ei ole tehty, keskustelut ovat vasta hyvin alkuvaiheessa. Totta kai kun keskustelemme hävittäjäkysymyksestä, se vaatii mittavaa kansainvälistä yhteistyötä”, hän sanoi.

Kommentista ei käy selkeästi ilmi, tarkoittiko Marin keskusteluiden olevan alkuvaiheessa hävittäjien toimittamisesta Ukrainaan ylipäänsä osana kansainvälistä yhteistyötä vai nimenomaan Hornetien osalta. Marin kuitenkin lisäsi, että Suomen täytyy huomioida geopoliittinen sijaintinsa ja huolehtia omasta maan­puolustuksesta ”kaikissa tilanteissa.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ja ilmavoimien komentaja Juha-Pekka Keränen vastasivat Marinin kommentteihin toteamalla, että Hornetien toimittamisesta Ukrainaan ei ole keskusteltu.

Marinin kommentit voi katsoa oheiselta videolta. Horneteja pääministeri kommentoi alkaen kohdassa 14:35.

Marin kommentoi Hornet-lausuntoaan HS:lle lauantaina vain lyhyesti erityisavustajansa välityksellä. Pääministeri ei ottanut takapakkia perjantaisista kommenteistaan.

"Mielestäni Suomella voisi olla osana kumppanimaiden yhteisöä kyvykkyyttä auttaa Ukrainaa ilmapuolustuksen vahvistamisessa. Hävittäjien osalta Suomi saa korvaavaa kalustoa lähivuosina ja siksikin poistuvan kaluston jatkokäytöstä on käytävä keskustelua”, Marin kommentoi HS:lle tekstiviestitse erityisavustajansa välityksellä lauantaina.

”Tiedämme, että Ukraina tulee tarvitsemaan myös apua ilmapuolustuksen osalta ja hävittäjäkeskustelu tulee olemaan osa tätä laajaa kysymystä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat