Orpo: Marinin Hornet-heitto on harkitsematon ja tulkittu lupaukseksi

Petteri Orpon (kok) mukaan Suomi tarvitsee Hornetit oman maansa puolustamiseen ja ilmatilansa valvontaan. Hänen mukaansa Hornetien luovuttaminen Ukrainalle ei ole realistinen ajatus.

Petteri Orpo puhui EPP:n eli Euroopan kansanpuolueen tilaisuudessa Helsingissä 9. maaliskuuta.

12.3. 14:28

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää pääministeri Sanna Marinin (sd) Hornet-kommenttia harkitsemattomana ja epärealistisena.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei voi johtaa sooloilemalla”, Orpo sanoo.

Marin vieraili perjantaina Kiovassa ja totesi, että Suomessa on syytä käydä keskustelua Hornet-hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan.

”Mutta mitään päätöksiä ei ole tehty, keskustelut ovat vasta hyvin alkuvaiheessa”, Marin sanoi.

Lue lisää: Näin Marin kommentoi perjantaina Hornetien tulevaisuutta ja hävittäjä­toimituksia Ukrainalle – katso videolta

Lauantaina Marin kommentoi asiaa uudelleen erityisavustajansa välityksellä.

"Mielestäni Suomella voisi olla osana kumppanimaiden yhteisöä kyvykkyyttä auttaa Ukrainaa ilmapuolustuksen vahvistamisessa. Hävittäjien osalta Suomi saa korvaavaa kalustoa lähivuosina ja siksikin poistuvan kaluston jatkokäytöstä on käytävä keskustelua”, Marin kommentoi HS:lle tekstiviestitse.

”Tiedämme, että Ukraina tulee tarvitsemaan myös apua ilmapuolustuksen osalta ja hävittäjäkeskustelu tulee olemaan osa tätä laajaa kysymystä”, Marin kommentoi.

Orpon mukaan Marinin perjantainen kommentti tulkitaan ja on jo tulkittu kansainvälisessä mediassa lupaukseksi.

”Kun Suomi joutuu pettämään [lupaukset], niin se on ikävä asia”, Orpo toteaa.

Orpo viittaa useisiin eri kansainvälisiin medioihin, joissa todetaan, että Marinin mukaan Suomi voisi harkita tai Suomen pitäisi harkita Hornetien luovuttamista Ukrainalle.

The Kyiv Independentin jutussa Marinin kommenttia kontekstoidaan myös Latvian pääministerin noin viikko sitten sanomalla kommentilla. Krišjānis Kariņšin mukaan on vain ajan kysymys, koska länsimaat lähettävät taistelulentokoneita Ukrainalle, uutisoi saksalaismedia Der Spiegel.

Orpon mukaan maailmalla ei voi olla minkäänlaista epäselvyyttä siitä, mikä on Suomen linja Hornetien osalta. Nyt Suomi joutuu Orpon mukaan selittelemään asiaa.

Orpo ei pidä Marinin avausta realistisena. Hänen mukaansa Suomen Horneteja ei voida luovuttaa Ukrainalle.

”Tarvitsemme Hornetit oman maamme puolustamiseen ja ilmatilan valvontaan”, Orpo toteaa.

Nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä vuodesta 2025 alkaen ja tilalle tulee F-35-hävittäjiä. Viimeiset Hornetit poistuvat käytöstä 2030-luvun alussa.

Orpo ei ole tietoinen, että Suomessa olisi käyty keskustelua Hornetien luovuttamisesta Ukrainalle.

Marinin avaus on tullut yllätyksenä monelle keskeiselle taholle. Presidentti Sauli Niinistö totesi STT:lle, ettei asiasta ole ollut kenenkään kanssa mitään puhetta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi Iltalehdelle, ettei hän ollut puhunut Marinin kanssa ajatuksesta etukäteen.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) kertoivat HS:lle, etteivät he ole käyneet asiasta keskusteluja Marinin kanssa.

Suomen puolustusvoimissa ei ole myöskään käyty keskustelua mahdollisesta Hornetien luovuttamisesta Ukrainalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat