Saarikko: Marinin Hornet-pohdiskelu ”valitettavaa Ukrainan kannalta”

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) mukaan on tärkeää, että Suomen linja Ukrainan tukemisessa pysyy yhtenäisenä ja määrätietoisena myös rajojen ulkopuolella.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kutsui pääministeri Sanna Marinin (sd) Hornet-kommentteja ”harkitsemattomiksi”.

12.3. 17:37

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kutsuu Sanna Marinin (sd) lausuntoa Hornet-hävittäjistä pääministerin aseman huomioon ottaen harkitsemattomaksi.

Saarikko lainaa HS:lle tekstiviestitse antamassa kommentissa edesmennyttä presidenttiä Mauno Koivistoa.

”Presidentti Mauno Koivisto sanoi aikoinaan, ettei hänellä ollut niin pientä vasaraa etteikö sen isku olisi vaikuttanut moukarin iskulta. Ottaen huomioon pääministerin sanojen painoarvon, on hänen lausuntonsa Horneteista ollut harkitsematon”, kirjoitti Saarikko.

Pääministeri Marin vieraili perjantaina Kiovassa ja totesi, että Suomessa on syytä käydä keskustelua Hornet-hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan.

Saarikon mukaan on tärkeää, että Suomen linja Ukrainan tukemisessa pysyy yhtenäisenä ja määrätietoisena myös rajojen ulkopuolella. Saarikko myös painotti Suomen oman puolustuskyvyn ylläpitoa etulinjan maana.

”On valitettavaa Ukrainan kannalta, että pääministerin ääneen pohdiskelu on johtanut tulkinnanvaraisiin viesteihin apuamme koskien.”

HS kysyi Saarikolta kommentteja myös uusiin tietoihin, joiden mukaan elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on hankkinut alkoholia enemmän ja pidempään kuin hän aiemmin kertoi. Saarikko ei kuitenkaan kommentoinut asiaa.

Lue lisää: Lintilä sanoi ”viheltäneensä poikki” viinatilaukset valtion piikkiin jo 2018 – tilaukset kuitenkin jatkuivat ainakin viime vuoteen saakka

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kutsui sunnuntaina Marinin Hornet-kommentteja harkitsemattomiksi ja epärealistisiksi. Orpon mukaan kommentit on tulkittu kansainvälisesti lupauksiksi.

Marin kommentoi asiaa HS:lle tekstiviestitse lauantaina.

"Mielestäni Suomella voisi olla osana kumppanimaiden yhteisöä kyvykkyyttä auttaa Ukrainaa ilmapuolustuksen vahvistamisessa. Hävittäjien osalta Suomi saa korvaavaa kalustoa lähivuosina ja siksikin poistuvan kaluston jatkokäytöstä on käytävä keskustelua”, hän kommentoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat