Presidentti ja ministerit kokoontuivat poikkeuksellisesti sunnuntai-iltana keskustelemaan Natosta

Valiokunta kuuli tasavallan presidentin Yhdysvaltain vierailulla käymistä keskusteluista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

12.3. 21:33 | Päivitetty 12.3. 22:25

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat sunnuntai-iltana Suomen Nato-jäsenyysprosessin etenemisestä.

Lisäksi valiokunta kuuli presidentti Sauli Niinistön Yhdysvaltain vierailulla käymistä keskusteluista.

Niin sanottu tp-utva kokoontui poikkeuksellisesti sunnuntaina viikon ”kalenterikiireiden” vuoksi, tiedotti valtioneuvoston kanslia.

Ulkoministeriön osastopäällikkö Piritta Asunmaa ei kertonut kokouksen sisällöstä HS:lle tarkemmin. Asunmaan mukaan kokoontuminen pidettiin poikkeuksellisesti sunnuntai-iltana vaalikiireiden vuoksi.

Kokous tuli ainakin siinä määrin yllätyksenä, että Turun Sanomien mukaan opetusministeri Li Andersson (vas) joutui perumaan sunnuntaiksi suunnitellun vaalitilaisuutensa Kemiönsaaressa, kun ministerit kutsuttiin koolle.

Niinistö oli viime viikolla vierailulla Yhdysvalloissa, jossa hän tapasi muun muassa presidentti Joe Bidenin ja vieraili Naton Norfolkin-sotilastukikohdassa Virginiassa.

Asunmaan mukaan Niinistö oli palannut Yhdysvaltain vierailulta Suomeen ennen sunnuntai-iltaista tp-utvan kokoontumista.

Lue lisää: ”Biden kannusti meitä eteenpäin”, presidentti Niinistö sanoi Nato-jäsenyydestä – näin yllätys­vierailu toteutui

Torstaina Brysselissä järjestettiin Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajien tapaaminen ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun kolmen maan keskustelut Nato-jäsenyyteen liittyen pantiin jäihin tammikuussa.

Turkki on Unkarin ohella toinen kahdesta Naton jäsenmaasta, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.

Ulkoministeriön kansliapäällikkönä toimiva valtiosihteeri Jukka Salovaara kuvasi kokouksen jälkeen, että keskusteluissa oli hyvin rakentava henki. Torstaina Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tiedottaja Ibrahim Kalın sanoi kuitenkin, etteivät Suomen ja Ruotsin toimet riitä siihen, että Turkki voisi ratifioida niiden Nato-jäsenyydet.

Lue lisää: Suomen pääneuvottelija Nato-prosessista: ”Asiat ovat takaisin raiteillaan”

Lue lisää: Erdoğanin tiedottaja: Suomen ja Ruotsin toimet eivät vielä riitä ratifiointiin – Marin: Ei pitäisi olla esteitä kummankaan jäsenyydelle

Turkki haluaisi ostaa Yhdysvalloilta F16-hävittäjiä 20 miljardilla dollarilla. On arveltu, että Yhdysvallat voisi hävittäjäkauppaan suostumalla saada Turkin hyväksymään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Niinistö korosti tiedotustilaisuudessaan Yhdysvalloissa torstaina, että Suomi ei lähde puuttumaan kahdenvälisiin kysymyksiin Yhdysvaltojen ja Turkin välillä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat