Pääministeri Sanna Marin (sd) kiistää tehneensä Kiovassa linjausta Suomen Hornet-hävittäjien tulevasta käytöstä.
”Kukaan ei ole luvannut Horneteja yhtään mihinkään”, Marin sanoi maanantaina Sdp:n vaalikiertueen yhteydessä Vaasassa.
Mediatapaamisen lähes kaikki kysymykset koskivat pääministerin perjantaista kommenttia hänen Kiovan-vierailullaan.
”Euroopassa käydään laajasti keskustelua Ukrainan ilmapuolustuksen tukemisesta, myös hävittäjistä. Suomenkin on hyvä tähän keskusteluun varautua”, Marin sanoi toimittajille.
”En ole mitään linjausta tehnyt tai päätöstä esittänyt. Olen sanonut, että Suomessakin voidaan keskustella siitä, miten voimme osallistua entistä vahvemmin Ukrainan tukemiseen.”
HS seurasi mediatapaamisen hetki hetkeltä. Seuranta löytyy tämän jutun alaosasta.
Keskustelu Horneteista käynnistyi Marinin vastattua perjantaina toimittajan kysymykseen Kiovassa.
”Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, olisiko niitä mahdollista luovuttaa Ukrainaan. Ja minkälaista koulutusta se kenties tarvitsisi rinnalle, että Suomi voisi osaltaan tässä auttaa”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa tuolloin.
Hornetien on määrä poistua käytöstä asteittain vuodesta 2025 alkaen.
Useat johtavat poliitikot ovat kummastelleet lausuntoa. Marin ei ollut keskustellut aiheesta etukäteen puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk), Ilmavoimien komentajan Juha-Pekka Keräsen tai tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.
Marin sanoi maanantaina, että hän on puhunut Ukrainan ilmapuolustuksen tukemisesta myös Eurooppa-neuvoston kokouksen ja Münchenin turvallisuuskonferenssin yhteydessä.
Hänen mielestään perjantaisissa kommenteissa ei pitäisi olla mitään ”uutta eikä yllättävää”.
”Mielestäni Suomellakin on kyvykkyyttä olla mukana tätä [ilmapuolustuksellista] apua tarjoamassa. Se, minkä muotoista se on, siitä yhdessä päätetään asianmukaisten tahojen kanssa.”
Pääministeri katsoi, että Suomessa nyt käytävässä keskustelussa näkyvät lähestyvät eduskuntavaalit.
Marinin mukaan hän ei ole saanut pyyntöjä kommentoida asiaa kansainväliselle medialle, eikä hän myöskään ole havainnut aiheesta merkittävää keskustelua ”Suomen rajojen ulkopuolella”.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi maanantaina keskustelleensa pääministerin kanssa viikonloppuna. Vastauksena median kysymyksiin hän julkaisi lyhyen tiedotteen Twitterissä.
Tiedotteessa Niinistö katsoo, että Suomen puolustuksen vaatimukset ovat Hornetien osalta ”ratkaisevia”.
Marinin mukaan puhelinkeskustelu lauantaina koski lähinnä sunnuntaina järjestettyä tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan eli tp-utvan yhteiskokousta.
”Ei keskustelun sävy ollut sellainen, että olisin jonkinlaisia moitteita saanut. Mutta mielelläni en referoi luottamuksellista keskustelua presidentin kanssa”, Marin sanoi.
Marin totesi tiedotustilaisuuden alussa, että hänen mielestään pääministerikin voi vastata ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskeviin kysymyksiin. Häneltä kysyttiinkin lopuksi, onko pääministeri tyytyväinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan nykyiseen marssijärjestykseen.
”Minä olen tyytyväinen siihen, että Suomessa noudatetaan perustuslakia”, Marin sanoi.
Perustuslain mukaan ”Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa”.