Purra: Sosiaalituilla eläminen on liian helppoa maahan­muuttajille, mutta ei kantaväestölle

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vastasi vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä siitä, että yhteiskunnan tukien varassa on Suomessa liian helppoa elää.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

13.3. 13:42

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mielestä sosiaalituilla eläminen on Suomessa liian helppoa maahanmuuttajille muttei kantaväestölle.

Purra vastasi Helsingin Sanomien ja Ylen vaalikoneissa ainoana puoluejohtajana olevansa täysin samaa mieltä väitteestä, jonka mukaan ”Suomessa on liian helppoa elää yhteiskunnan tukien varassa”.

Petteri Orpo (kok), Annika Saarikko (kesk), Sari Essayah (kd) ja Harry Harkimo (liik) vastasivat olevansa jokseenkin samaa mieltä. Muiden eduskuntapuolueiden johtajat olivat jokseenkin tai täysin eri mieltä.

Purra toteaa Helsingin Sanomille viitanneensa vastauksissaan nimenomaan maahanmuuttajiin.

”Kuten vaalikoneisiin kirjoittamastani avovastauksesta käy ilmi, puhuin maahanmuuttajista. Maahantulija voi päästä noin 700 euron kuukausipalkalla jo osaksi hyvinvointijärjestelmää ja sosiaaliturvan piiriin. Valitettavasti sosiaalituilla eläminen on liian helppoa.”

Purran mielestä samoilla tuilla eläminen ei kuitenkaan ole liian helppoa Suomessa syntyneille.

”Työn kannattavuusongelma koskee toki kaikkia Suomessa. Mutta olemme esittäneet työn kannattavuuden parantamista esimerkiksi veroja alentamalla.”

Sosiaalietuuksien leikkaamista on eduskuntapuolueista selkeimmin ajanut kokoomus. Kokoomus haluaisi näin sekä säästää julkisista menoista että kohentaa työnteon kannustimia.

Perussuomalaiset on eri linjoilla.

”Emme halua leikata tukia. Se ei ole ratkaisu”, Purra sanoo.

Puolue olisi valmis ainoastaan uudistamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa niin, että tuki olisi työttömyyden alkuvaiheessa nykyistä suurempi ja työttömyyden pitkittyessä nykyistä pienempi.

Maahanmuuttajien sosiaalitukiin perussuomalaiset puuttuisi rajaamalla oikeuden tukiin vain Suomen kansalaisille. Tämä on kuitenkin puolueelle pitkän aikavälin tavoite, sillä sen toteuttaminen vaatisi todennäköisesti ainakin perustuslain muuttamista.

Kela kertoi selvityksessään vuonna 2020, että nimenomaan humanitaarisista syistä eli pakolaisina ja turvapaikanhakijoina Suomeen tulleet maahanmuuttajat ovat työllistyneet heikosti ja valtaosa heistä elää tukien varassa.

Tulevalla vaalikaudella perussuomalaiset leikkaisi ainakin kehitysyhteistyöstä, maahanmuuton kustannuksista ja Ylen rahoituksesta.

Oppositiopuolue on myös kertonut, että se leikkaisi juustohöylällä menoja eri hallinnonaloilta.

Perussuomalaiset on kuitenkin sulkenut leikkauslistalta pois sosiaaliturvan, sosiaali- ja terveyspalveluiden, koulutuksen ja puolustuksen kaltaisia suuria menoeriä. Siksi on osin epäselvää, mihin leikkaukset lopulta kohdistuisivat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat