Marin pahoitteli huonoa ruotsin kielen taitoaan Vaasassa: ”Kyse ei ole siitä, ettenkö arvostaisi”

Pääministeri Sanna Marin ei lupauksistaan huolimatta ole ehtinyt parantaa ruotsin kielen taitoaan pääministerikautensa aikana.

Pääministeri, Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin kiersi maanantaina Vaasan vaalipiiriä. Kuva on otettu vaalitilaisuudessa Kokkolan kaupunginkirjastossa.

13.3. 18:44

Pääministeri Sanna Marin (sd) pahoitteli maanantaina sitä, ettei hänen kielitaitonsa riitä haastattelujen antamiseen ruotsiksi. Marin antoi toimittajille haastatteluja Vaasassa eduskuntavaali­kiertueensa yhteydessä.

Kielitaito nousi esiin, kun Vasabladetin toimittaja Marcus Lillkvist kysyi Marinilta aiheesta. Lillkvistin mukaan hänelle korostettiin useampaan otteeseen ennen haastattelutilaisuutta, että tilaisuus on suomeksi.

”Olen hyvin pahoillani siitä, että oma ruotsin kielen taitoni ei riitä haastattelujen antamiseen ruotsiksi”, Marin sanoi.

Marin korosti, että Sdp:n puoluejohdossa on muita poliitikkoja, jotka puhuvat ruotsia hyvin. Hän mainitsi esimerkkeinä varapuheenjohtajat Matias Mäkysen ja Ville Skinnarin.

Marinin ruotsin taito nousi vastikään esiin myös Nelosella esitetyssä Luokan edessä -ohjelmassa, jossa poliitikot vastaavat lasten kysymyksiin. Marinia pyydettiin vastaamaan kysymykseen ruotsin kielen opiskelusta ruotsiksi, mutta hän ei tähän suostunut.

Lillkvist muistutti mediatilaisuudessa Marinia siitä, että pääministerikautensa alussa Marin oli luvannut hänelle opetella paremmin ruotsia. Toimittaja kysyi nyt Marinilta, miksi tämä ei kuitenkaan ole toteuttanut lupaustaan.

”Omalta osaltani en ole pystynyt ruotsin kielen tunteja ottamaan sillä tavalla kuin vielä vaalikauden alussa tai pääministeriksi tultuani ajattelin. Heti sen jälkeen oikeastaan, kun olemme tavanneet ja tästä asiasta on keskusteltu, kohtasimme globaalin pandemian ja sen jälkeen muita haasteita, eurooppalaisen sodan”, Marin sanoi.

Iltalehti uutisoi aiemmin maaliskuussa, että Marin on pääministerikautensa aikana ottanut yhden ruotsin yksityistunnin tammikuussa 2020. Marinin mukaan työtä on ollut tehtävänä niin paljon, että hän ei ole ehtinyt ottamaan tunteja enempää.

”Kyse ei ole siitä, ettenkö arvostaisi ruotsin kieltä tai haluaisi ruotsia paremmin puhua. Yksinkertaisesti kyse on ollut ajankäytöllisestä asiasta omalta osaltani”, Marin sanoi maanantaina.

Toimittaja kysyi Marinilta vielä kerran, miksi haastattelutilaisuuden oli oltava suomeksi.

”Totta kai minulta voi ruotsiksi kysyä, mutta suomeksi vastaan, koska oma ruotsin kielen taitoni ei riitä vastaamaan ruotsiksi.”

Maanantaisen mediatapaamisen lähes kaikki muut kysymykset koskivat Marinin lausuntoja Hornet-hävittäjistä. Marin kiisti tehneensä Kiovassa linjausta hävittäjien tulevasta käytöstä.

Luokan edessä -ohjelmaa näyttävä Nelonen ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat