Kokoomus esittää nuoriso­rikollisuuden kitkemiseksi maahan­muutto­politiikan kiristämistä

Kokoomus haluaisi muun muassa helpottaa rikoshyödyn pois ottamista jengirikollisilta. Poliisien määrän puolue nostaisi 8 000:een.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvattuna helmikuussa vaalitentissä.

13.3. 20:14

Kokoomuksen mielestä nuoriso- ja jengirikollisuuteen Suomessa tulisi puuttua muun muassa koventamalla rangaistuksia, ennaltaehkäisemällä syrjäytymistä ja kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa.

Puolue julkaisi maanantaina 15 toimenpidettä, joilla se puuttuisi ongelmaan.

”Nyt tarvitaan koko yhteiskunnan vastuunkantoa, eikä vapaamatkustajia voi olla. Suomessa kunnioitetaan lakeja, piste”, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tiedotteessa.

Kokoomus muun muassa koventaisi katujengien väliseen välienselvittelyyn liittyvien rikosten ja ampuma-aserikosten rangaistuksia.

Lisäksi puolue helpottaisi rikoshyödyn eli esimerkiksi ”hienon auton” pois ottamista jengirikollisilta. Puolue myös listaa tavoitteekseen poliisien määrän nostamisen 8 000 poliisiin.

Maahanmuuttopolitiikasta tiedotteessa puhuu varapuheenjohtaja Antti Häkkänen. Hänen mukaansa kotoutumispolitiikan ”punaiseksi langaksi” täytyy ottaa työnteko, kielen oppiminen ja koulutus. Ei-työperäistä maahanmuuttoa on puolestaan kiristettävä.

Hänen mielestään kyse on myös arvomaailman muutoksesta, kun rikollista elämäntapaa ihaillaan.

“Ryhtiliikkeeseen tarvitaan mukaan koko yhteiskunta, lähtien kotien ja vanhempien kasvatusvastuusta. Kaiken perustana on myös tiukka maahanmuuttopolitiikka ja velvollisuudet työntekoon, kielikoulutukseen ja lakien noudattamiseen”, Häkkänen sanoo tiedotteessa.

Kansalaisuuden ehtoina pitäisi kokoomuksen mielestä olla ”suomalaisen yhteiskunnan peruskurssi” ja kurssikokeen suorittaminen sekä nykyistä pidempi asumisaika.

Lisäksi kokoomus edellyttäisi pysyvää oleskelulupaa hakevilta työikäisiltä ”usean vuoden opiskelu- tai työhistoriaa Suomessa oleskelun ajalta ja riittävää kielitaitoa” sekä sitä, ettei henkilö uhkaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta eikä ole syyllistynyt törkeisiin rikoksiin.

Kokoomus lupaa myös parantaa kielikoulutuksen laatua.

Puolue haluaisi myös työnhakua ja työn vastaanottamista koskevat velvoitteet heti voimaan oleskeluluvan saaneille. Puolue myös poistaisi kansainvälisen suojelun henkilöltä, jos tämä syyllistyy törkeään rikokseen ja laajentaisi säilöönoton mahdollisuuksia.

Kokoomuksen keinovalikoimaan kuuluu myös ennaltaehkäiseviä toimia.

Puolue laajentaisi järjestäytyneestä rikollisuudesta irtautumisen toiminnan koskemaan myös katujengejä ja lisäisi rahoitusta ankkuritoimintaan. Se myös toteuttaisi harrastus- ja terapiatakuun.

”Panostetaan kouluissa tehokkaaseen, yksilölliseen ja varhaiseen tukeen. Puututaan häiriökäyttäytymiseen heti, kun sitä esiintyy”, toimenpiteistä todetaan.

Lue lisää: Purra: Sosiaalituilla eläminen on liian helppoa maahan­muuttajille, mutta ei kantaväestölle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat