Nuorten kysely: Tärkeimpiä ratkaistavia ongelmia ovat ilmaston­muutos ja syrjäytyminen

Nuorten maailmassa hyvinvointia tuovina asioina nousivat hyvä terveys, perhe ja läheiset, harrastukset tai vapaa-ajanviettomahdollisuudet, ystävät sekä se, ettei rahasta ole huolta.

Nuoria elokapinalaisia osoittamassa mieltään luonnon puolesta Helsingin Mannerheimintiellä 29. syyskuuta 2021.

14.3. 9:45

Ilmastonmuutos, nuorten syrjäytyminen sekä maailman­poliittinen tilanne ovat nuorten mielestä tärkeimpiä ratkaistavia haasteita Suomessa. Asia selviää opetus- ja kulttuuri­ministeriön (OKM) sekä Osallisuuden osaamis­keskuksen toteuttamasta kyselystä.

Yli 40 prosenttia vastaajista kertoi ilmastonmuutoksen ja luonnon säilyttämisen olevan tärkeä ratkaisemista kaipaava haaste Suomessa. Alle 13-vuotiaista vastaajista puolet nosti huolen ilmaston­muutoksesta kolmen tärkeimmän haasteen joukkoon.

Lisäksi nuoret näkevät muun muassa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden sekä nuorten mielenterveys­kriisin tärkeinä haasteina, jotka täytyy ratkaista.

Nuorempien ikäluokkien vastauksissa mainittiin usein myös nuorten syrjäytyminen.

Nuorten aikuisten eli 19–25-vuotiaiden vastaajien vastauksissa taas nousi erityisesti huoli maailman­poliittisesta tilanteesta ja turvattomuudesta. Turvattomuudella tarkoitettiin kyselyssä, että Suomessa ei voi toimia ilman pelkoa joutumisesta onnettomuuteen tai väkivallan, häirinnän tai kiusaamisen kohteeksi.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus mainittiin tärkeimpien haasteiden joukossa tytöillä ja sukupuoli­vähemmistöihin kuuluvilla selvästi useammin kuin pojilla.

Yli puolet vastaajista koki hyvän terveyden tuovan hyvinvointia. Nuorten maailmassa hyvinvointia tuovina asioina nousivat myös erityisesti perhe ja läheiset, harrastukset tai vapaa-ajanviettomahdollisuudet, ystävät sekä se, ettei rahasta ole huolta.

Vanhemmissa ikäluokissa korostuu taloudellisen tilanteen merkitys hyvinvoinnin tuojana.

OKM ja Osallisuuden osaamiskeskus kuulivat 13–25-vuotiaita nuoria viime syksyn ja tämän kevään aikana. Suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi saatavilla olleeseen kyselyyn vastasi reilut 7 000 nuorta ympäri Suomen.

Kyselyllä selvitettiin nuorten ajatuksia Suomessa ratkaistavista yhteiskunnallisista haasteista ja asioista, jotka tuovat nuorille hyvinvointia. Kuulemisen tuloksia käytetään valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman valmistelutyön tukena keväällä 2023.

Kyselyn lisäksi nuorille järjestettiin 24 kuulemistyöpajaa, joihin osallistui noin 350 nuorta. Työpajoja järjestettiin yläkouluissa, lukioissa, ammattioppilaitoksissa sekä nuorten työpajoilla suomeksi ja ruotsiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat