Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ehdottaa, että seuraava hallitus siirtää valtion sijoitusyhtiön Solidiumin omistamat osakkeet korkeakouluille.
Kyseessä olisi merkittävä panostus korkeakouluille, sillä viime perjantain pörssikurssien mukaan salkun arvo oli 7,8 miljardia euroa.
Mykkäsen ajatus on, että korkeakoulut voisivat käyttää osakkeista saatavat osingot erityisesti tutkimus- ja kehittämistoimintaan.
Viime vuosina Solidiumin omistamat osakkeet ovat tuottaneet osinkoina useimmiten yli 300 miljoonaa euroa.
Solidiumin hallinnassa ovat valtion sellaiset omistukset, joissa valtiolla ei ole erityistä strategista kiinnostusta tai niillä ei ole erityistehtävää.
Lue lisää: Solidiumin osaketuotto kipusi lähemmäs kahdeksaa prosenttia vuoden jälkipuoliskolla
Mykkänen sanoo, että osakkeiden tuotto jaettaisiin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kesken.
”Teknisesti Solidium voisi edelleen pyörittää sijoitussalkkua, jos korkeakoulut niin haluavat, mutta omistajina ja edunsaajina olisivat jatkossa suomalaiset korkeakoulut sen sijaan, että osakkeet olisivat valtion omistuksessa.”
Valtio on ennenkin pääomittanut korkeakouluja, mutta aikaisemmin korkeakoulujen saamat rahat ovat olleet varsin pieniä verrattuna Solidiumin salkun kokoon.
”Tämä olisi massiivinen siirto. Ajatus on, että osakkeiden vuosittaiselle tuotolla pystyttäisiin hoitamaan pääosa ensi vaalikaudella yliopistojen ja korkeakoulujen kohdalle tulevista tutkimus- ja tuotekehityspanostusten lisäyksestä. Näin saataisiin korkeakouluille pysyvästi satojen miljoonien eurojen uusi tulovirta.”
Eduskuntapuolueista koostuvat parlamentaarinen ryhmä päätti kuluvalla vaalikaudella, että Suomen tutkimus- ja kehittämisrahoitusta lisätään merkittävästi.
Valtion tutkimus- ja kehittämistoimintaa määrittävä t&k-rahoituslaki tuli voimaan vuoden 2023 alusta. Tämän hetken arvion mukaan rahoitus kasvaa tälle vuodelle budjetoidusta 2,4 miljardista eurosta 4,3 miljardiin euroon vuonna 2030.
Vuoden 2024 budjetista alkaen kunkin vuoden talousarvioon budjetoidaan arviolta noin 280 miljoonan euron lisäys verrattuna edelliseen vuoteen.
”Pidän Solidiumin osakkeiden siirtoa jopa välttämättömänä, jos puolueet aikovat tosissaan toteuttaa parlamentaarisen sovun”, Mykkänen sanoo.
Hänen mukaansa seuraavan hallituksen voi olla vaikea nostaa valtion niin sanottua menokehystä tutkimus- ja kehittämistoiminnan osalta niin paljon kuin on parlamentaarisen ryhmän tahto.
Tämä johtuu siitä, että valtio elää jatkuvasti velaksi eikä loppua näy.
Valtiovarainministeriön mielestä julkista taloutta pitää tasapainottaa vuositasolla yhdeksän miljardin euron edestä kahden vaalikauden aikana.
”Menokehysten puitteissa on vaikea nähdä, että näin isot panostuksen korkeakouluille toteutuisivat. Tällainen omaisuussiirto olisi selkein tapa, ettei se jäisi toteuttamatta.”
Mykkänen sanoo, että siirrosta pitäisi tehdä pysyvä. ”Näin ehkä seuraavakaan hallitus ei lähtisi rahoja karhuamaan takaisin. Budjettien määrärahalisäykset ovat usein häilyväisiä, ja niistä saatetaan seuraavassa käänteessä leikata.”
Mykkänen sanoo, ettei osakkeiden siirto yksin riitä, vaan etenkin yliopistojen opetukseen pitää tämän lisäksi lisätä rahaa merkittävästi.
Mykkänen ei ota kantaa, miten osakesalkkua tarkkaan ottaen hallinnoitaisiin. Hän sanoo, että aikaisemmin lisäykset korkeakoulujen pääomiin on tehty sovitun jakokirjauksen mukaan.
Hän sanoo, että siirto vaatisi erillislain, johon siirron ehdot kirjattaisiin. ”Tässä olisi tarpeen painottaa nimenomaan tutkimus- ja tuotekehitystoiminnan laajuutta korkeakoulussa.”
Mykkäsen mielestä osakesiirron etu olisi myös se, että se tekisi yliopistoista itsenäisempiä suhteessa valtioon.
”Ei tämä kuitenkaan mitään taivaasta tippuvaa ylimääräistä rahaa ole, vaan siirretyt Solidiumin tuotot ovat toki pois valtion kirstusta. Ehdotuksen kriitikot haastan ehdottamaan paremman keinon kasvattaa korkeakoulujen rahoitusta pysyvästi.”
Kokoomuksen työvaliokunta on keskustellut Solidiumin omistuksen siirrosta, mutta siitä ei ole kokoomuksen eduskuntaryhmän tai puoluehallituksen päätöstä. Ehdotusta ei ole myöskään kokoomuksen vaaliohjelmassa, jossa tosin mainitaan korkeakoulujen pääomituksen lisääminen.
Mahdollinen siirto tekisi korkeakouluista merkittäviä omistajia pörssissä.
Solidium omistaa muun muassa Outokummusta 15,5, Metsosta 14,9, Konecranesista noin 10, Elisasta 10, Sammosta 6,4, Nokiasta 5,3 ja Kemirasta viisi prosenttia.
Korkeakouluista tulisi suurin vallankäyttäjäryhmä metsäyhtiö Stora Ensossa yhdessä ruotsalaisen Wallenbergin suvun FAM-omistusyhtiön kanssa. Solidiumin osakkeiden äänimäärä Stora-Ensossa on 27,3 prosenttia. Osakemäärältään Solidium on metsäjätin suurin omistaja.
Vuoden 2021 lopussa tehdyn arvion mukaan valtion omistamien osakkeiden arvo oli yhteensä noin 47 miljardia euroa.
Solidiumin hallinnassa olevien osakkeiden lisäksi valtio omistaa yhtiöitä, joihin sillä on erityinen strateginen kiinnostus tai joilla on erityistehtävä. Näitä ovat muun muassa Alko, Finnair, Fortum, Neste ja Posti.