Ruotsin Kristersson: Aiempaa suurempi mahdollisuus, että Suomi liittyy Natoon ilman Ruotsia

Suomi ja Ruotsi ovat toivoneet pääsevänsä Naton jäseniksi samaan aikaan.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kuvattuna tiedotustilaisuudessa maaliskuun alussa.

14.3. 11:16 | Päivitetty 14.3. 11:34

Mahdollisuus sille, että Suomi liittyy sotilasliitto Natoon ilman Ruotsia, on kasvanut, sanoo Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan.

Kristersson sanoo, että Ruotsi on paremmassa turvassa silloinkin, jos vain Suomi on Natossa. Kristerssonin mukaan ei ole kuitenkaan kysymys siitä, pääseekö Ruotsi Naton jäseneksi, vaan siitä, milloin se pääsee.

Kristersson puhui maiden Nato-tiestä tiedotustilaisuudessa tiistaiaamuna.

Turkki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet maiden Nato-jäsenyyksiä.

Erityisesti Turkkia hiertää Ruotsin hakemus; Turkin mukaan Ruotsi ei ole vielä täyttänyt osuuttaan Ruotsin, Suomen ja Turkin välisestä yhteisymmärrysasiakirjasta. Turkki on syyttänyt erityisesti Ruotsia siitä, että maa ei tee tarpeeksi kurdijärjestö PKK:ta vastaan.

Sekä Suomen että Ruotsin kärkipoliitikot ovat toistelleet pitkin Nato-prosessia, kuinka tärkeää maille on, että ne pääsevät Naton jäseniksi samaan aikaan.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin neuvonantaja İbrahim Kalın sanoi viime viikolla, että se, eteneekö Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi yhtäaikaisesti vai erikseen, riippuu askelista, joita maat ottavat. Asiaa arvioidaan lähiaikoina, hän sanoi.

Kalın tosin myös sanoi, että vaikka Turkki suhtautuu myönteisesti Suomen ja Ruotsin PKK:n vastaisiin toimiin, ne eivät riitä maiden Nato-jäsenyyksien ratifiointiin.

Lue lisää: Suomen pääneuvottelija Nato-prosessista: ”Asiat ovat takaisin raiteillaan”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat