Kokoomus perääntyy opiskelijoita koskevista leikkauksista

Kokoomus ei siirtäisi opiskelijoita takaisin erillisen asumislisän piiriin eikä pienentäisi opintorahan vuotuisia korotuksia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

15.3. 12:42

Kokoomus perääntyy opiskelijoiden etuuksia koskevista leikkauspohdinnoistaan.

”Kokoomus ei ole siirtämässä opiskelijoita pois asumistuen piiristä. Päinvastoin opiskelijoiden toimeentulo on otettava huomioon asumistukea kehitettäessä”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo yhteisessä blogikirjoituksessa kokoomusnuorten ja kokoomusopiskelijoiden puheenjohtajien kanssa.

Vielä loppuvuodesta julkaistussa vaihtoehtobudjetissaan kokoomus katsoi, että opiskelijoiden siirtämistä pois yleisen asumistuen piiristä takaisin erillisen asumislisän piiriin tulisi harkita.

”Opiskelijoiden siirto yleiseen asumistukeen vaikuttaa jälkikäteen tarkasteltuna vaikealta perustella. Opiskelijoiden saamat asumisen tuet ovat kasvaneet vuodesta 2016 noin 260 miljoonalla eurolla vuoteen 2020 mennessä”, kokoomus perusteli.

Kokoomus totesi, että opiskelijoiden siirtäminen suuremman tuen piiriin johti siihen, että opiskelijat asuvat yhä enemmän yksiöissä, vaikka soluasuntoja olisi vapaana ympäri Suomea.

Nyt Orpo sanoo blogikirjoituksessa, että ”opiskelijoiden toimeentulo on turvattava”. Kirjoituksessa vedotaan muun muassa hintojen voimakkaaseen nousuun.

Opiskelijat saavat asumisen tuen lisäksi opintorahaa. Se on tänä vuonna enintään noin 280 euroa kuukaudessa. Myös opintorahaa koskevista heikennyspohdinnoistaan kokoomus on perääntynyt.

Vielä alkuvuodesta kokoomus väläytti, että puolueen esittämä julkisten menojen ”indeksijarru” saattaisi koskea myös opintorahaa. Indeksijarru tarkoittaa sitä, että hintojen nousun vuoksi tehtäviä vuotuisia korotuksia pienennettäisiin.

Kokoomuksen talouspoliittisen ohjelman valmistelua johtava kansanedustaja Matias Marttinen sanoi helmikuussa, että puolue ”on valmis tarkastelemaan myös opintotuen indeksisidonnaisuutta”. Puheenjohtaja Orpo kuitenkin sanoi heti seuraavana päivänä Demokraatti-lehdelle, ettei indeksijarru koskisi opintorahaa.

Kokoomus kannattaa yhä yleisen asumistuen korotusten pienentämistä. Tämä heikennys voi koskea kaikkia yleisen asumistuen saajia, myös opiskelijoita.

Kokoomuksen tiedotteessa luki ensin, että puolue ei esitä heikennyksiä opiskelijoiden asumistukeen. Puolue kuitenkin muutti blogikirjoituksen sanamuotoa, kun Helsingin Sanomat kysyi, eivätkö yleiseen asumistukeen tehtävät heikennykset siis koskisi opiskelijoita.

Kokoomuksen näkemyksillä on merkitystä, koska puolue on yksi vaalien voittajasuosikeista ja saattaa istua seuraavassa hallituksessa.

Puheenjohtaja Orpo ei vastannut kommenttipyyntöön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat