Niinistö vieraili Turkin maanjäristys­alueella, tapaa Erdoğanin huomenna Ankarassa

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orbán on torstaina Ankarassa, mutta presidentti Niinistön ohjelmassa ei ole tapaamista Orbánin kanssa.

16.3. 3:17 | Päivitetty 16.3. 19:27

Presidentti Sauli Niinistö matkusti torstaina Turkkiin kaksipäiväiselle työvierailulle. Niinistön odotetaan tuovan Turkista mukanaan lupauksen siitä, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden.

Niinistö tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin perjantaina Ankarassa. Aiempien tietojen mukaan tapaamisen oli määrä olla Istanbulissa.

Niinistö vierailee torstaina Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella. Presidentti julkaisi Twitter-tilillään kuvia vierailustaan Kahramanmaraşin alueella, missä hän tapasi muun muassa avustustyöntekijöitä. Presidentinkanslian mukaan Niinistö tapasi myös Kahramanmaraşin kuvernöörin Faruk Coşkunin.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Kahramanmaraşin maanjäristysalueella, missä hän tapasi muun muassa avustustyöntekijöitä.

”Pelastus- ja avustustyöntekijät tekevät erittäin tärkeää työtä keskellä maanjäristysten aiheuttamaa tuhoa. Suomi jatkaa humanitaarisen ja asiantuntija-avun tarjoamisen ihmisille, joiden elämään maanjäristys vaikutti”, kirjoitti Niinistö englanniksi.

Niinistö tapasi kanslian mukaan paikallisia asukkaita sekä pelastus- ja avustustyöntekijöitä Karacasu-konttikylässä ja YK:n koordinaatiokeskuksessa. Jälkimmäisessä paikalla oli myös suomalaisia asiantuntijoita.

Helmikuun alun maanjäristyksessä Turkissa ja Syyriassa kuoli yli 55 000 ihmistä, joista yli 48 000 Turkissa. Niinistön seurueessa on mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Niinistön mukaan on ollut tiedossa, että tehtyään Nato-ratifiointia koskevan päätöksensä Erdogan haluaa tavata hänet ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille.

”Turkkilaiset ovat toivoneet, että olen paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he tästä päätöksestä ilmoittavat, Niinistö kertoi presidentin kanslian välittämässä sähköpostissa medialle keskiviikkona, jolloin Turkin-matkasta ilmoitettiin.”

Erdogan itse kertoi keskiviikkona medialle aikovansa lunastaa lupauksensa Suomelle Nato-jäsenyydestä perjantaina, kun hän tapaa Niinistön.

Niinistö tutustumassa Kahramanmaraşin alueelle rakennettuun Karacasu Container Cityyn.

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orbán on torstaina Turkin Ankarassa, tiedotti Unkarin pääministerin kanslia keskiviikkona.

Pääministerin matka suuntautuu turkkilaisten maiden neuvoston kokoukseen, jossa on tarkoitus keskustella Turkkia ja Syyriaa järisyttäneen maanjäristyksen jälkihoidosta ja humanitaarisista vaikutuksista.

Turkin uutistoimiston Anadolun mukaan Erdoğan käy kahdenväliset keskustelut Orbánin kanssa.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrottiin torstaina iltapäivällä HS:lle, ettei presidentti Niinistön ohjelmassa ole tapaamista Orbánin kanssa.

Turkki ja Unkari ovat ainoat maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

Nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden ennen 14. toukokuuta pidettäviä Turkin vaaleja, mutta Ruotsin jäsenyyden ratifiointi jää myöhemmäksi. Turkki on läpi jäsenyysprosessin suhtautunut nihkeämmin Ruotsin kuin Suomen hakemukseen.

Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin mukaan Ruotsi on valmistautunut tilanteeseen, jossa Turkki ilmoittaisi aikeistaan ratifioida vain Suomen Nato-jäsenyys. Saksassa keskiviikkona vieraillut Kristersson sanoi Ruotsin toivovan mahdollisimman nopeaa ratifiointia omalle jäsenyydelleen Turkin vaalien jälkeen, jos yhtäaikainen eteneminen Suomen kanssa ei toteudu.

Niinistö lupasi jatkaa työtä Ruotsin Nato-jäsenyyden edistämiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat