Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ilmoitti perjantaina, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden.
Varsinaisen ratifioinnin tekee Turkissakin parlamentti. Erdoğanin mukaan Turkki aikoo ratifioida jäsenyyden ennen maan vaaleja 14. toukokuuta.
Lue lisää: Erdoğan: Turkki aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin parlamentissaan
Tässä jutussa käydään läpi, mitä sen jälkeen on edessä.
Milloin Unkari ratifioi?
Vaikka Turkilta ratifiointi saataisiinkin, se tarvitaan vielä myös Unkarilta. Kaikilta muilta Nato-mailta vaadittava hyväksyntä on jo saatu.
Unkari on lykännyt toistuvasti ratifiointia. Perjantaina Unkarin hallituksen tiedottaja Zoltan Kovacs kertoi, että Unkarin parlamentti äänestää Suomen hakemuksesta 27. maaliskuuta.
Nato-ratifiointiasiaa on lykätty Unkarin parlamentissa useaan otteeseen.
Helsingin yliopiston tutkija Katalin Miklóssy arvioi uutistoimisto STT:lle, että Turkin ilmoitus Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista luo Unkarille ennennäkemättömät paineet tehdä samoin.
Miklóssyn mukaan Unkarin puolustus nojaa täysin Natoon, minkä vuoksi hän uskoo, ettei Unkari uskaltaisi riskeerata Naton tuomaa turvaa jättämällä Suomen hakemus ratifioimatta.
Unkarin suurlähetystöstä kerrottiin HS:lle keskiviikkona, että Unkari ei aio olla viimeinen Naton jäsenmaa, joka ratifioi sekä Suomen että Ruotsin jäsenyyden.
Mitä muuta tarvitaan Suomen liittymiseen Natoon?
Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa jo toukokuussa ja pääsivät tarkkailijajäseniksi heinäkuussa. Sen jälkeen erityisesti Turkin vastustus on hidastanut niiden tietä täysjäsenyyteen.
Suomen oma Nato-prosessi on presidentin vahvistusta vaille valmis, sillä eduskunta on jo hyväksynyt lain, jonka myötä Suomi voi liittyä Natoon. Niinistön on määrä vahvistaa Suomen kansallinen Nato-lainsäädäntö ensi viikon torstaina.
Presidentin vahvistuksen jälkeen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) allekirjoittaa Suomen liittymiskirjan Pohjois-Atlantin sopimukseen.
Kun myös Turkin ja Unkarin parlamentit ovat ratifioineet Suomen Nato-jäsenyyden, kutsuu Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Suomen liittymään sotilasliiton jäseneksi. Pääsihteerin kutsun ajankohtaa ei ole määritelty, mutta perinteisesti kutsu on tullut korkeintaan päivien kuluessa kaikkien Nato-maiden ratifioinneista.
Viimeinen askel ennen Nato-jäsenyyttä on liittymisasiakirjan tallettaminen Yhdysvaltoihin. Asiakirja talletetaan Yhdysvaltojen ulkoministeriön yhteydessä toimivalle osastolle, jonka tehtävänä on erilaisten kansainvälisten sopimusten tallettaminen.
Asiakirjan toimittaa paikan päälle Suomen Yhdysvaltain suurlähetystö. Tämän aikataulu on Suomen omissa käsissä.
Mitä Ruotsille tapahtuu?
Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa yhdessä ja korostivat aivan viime kuukausiin asti, että ne hakeutuvat Natoon yhdessä.
Turkki on kuitenkin löytänyt enemmän ongelmia Ruotsista kuin Suomesta. Nyt näyttää vääjäämättömältä, että Suomi liittyy Natoon ennen Ruotsia.
Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) vakuutti torstaina, että Suomi tekee kaikkensa, jotta myös Ruotsi pääsisi Naton jäseneksi.
Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoi keskiviikkona, että Ruotsi on valmis tilanteeseen, jossa Suomi tulee Naton jäseneksi ennen sitä.
”En piilottele sitä, että olisimme suosineet ratifiointia yhdessä ja käsi kädessä. Mutta kunnioitamme sitä, että jokainen maa tekee oman ratifiointipäätöksensä”, hän sanoi.
Lue lisää: Tulisiko Suomesta ilman Ruotsia Naton yksinäinen etuvartio?