Junaliikenne pysähtynee maanantaina: suuren lakon syynä on pieni kirjaus

Työntekijäpuoli vaatii viikoittaisen yhtäjaksoisen vapaa-ajan pidentämistä, työnantajapuolelle ei käy. Kiistan vuoksi koko Suomen junaliikenne on pysähtymässä, HS:n politiikan toimittaja Teemu Muhonen kirjoittaa analyysissaan.

Junaliikennettä Pasilassa tammikuussa. Lakko uhkaa pysäyttää junaliikenteen maanantaista alkaen.

18.3. 2:00 | Päivitetty 18.3. 7:56

Veturinkuljettajien lakko pysäyttää todennäköisesti junaliikenteen maanantaina.

Osapuolet yrittävät Helsingin Sanomien tietojen vielä sunnuntaina iltapäivällä ratkaisua Teams-puhelussa, mutta sovun löytymiseen ei ainakaan perjantaina riittänyt kummallakaan puolella uskoa.

Lakon toteutuminen tarkoittaisi, että Suomen junaliikenne pysähtyy kokonaan ja linja-autot täyttyvät nopeasti. Veturinkuljettajia edustava Rautatiealan unioni Rau ei ole ilmoittanut lakolle päättymispäivää. Lakko siis jatkuisi, kunnes sopu syntyy.

Lue lisää: Tämä tiedetään mahdollisesta lakosta: kaikki junat pysähtyvät, bussit täyttyisivät nopeasti

Lue lisää: Veturin­kuljettajien työ­riitaa ratkotaan viikonloppuna, juna­lakko uhkaa maanantaina

Suureen määrään suomalaisia vaikuttavan lakon taustalla on verrattain pieni kirjaus veturinkuljettajien työehtosopimuksessa.

Veturinkuljettajat eivät enää vaadi muita aloja suurempia palkankorotuksia.

Veturinkuljettajien keskipalkka liikkuu VR:n mukaan 5 000 euron tienoilla. Kuljettajat ovat jo myöntyneet niin sanotun yleisen linjan mukaisiin eli yhteensä noin kuuden prosentin palkankorotuksiin kahdelle vuodelle.

Sovun syntyminen kiikastaa nyt HS:n tietojen mukaan työehtosopimuksen yhtäjaksoista vapaa-aikaa koskevasta kirjauksesta.

Nykyisen työehtosopimuksen mukaan ”viikkolevon yhteyteen järjestetyn yhdenjaksoisen vapaa-ajan tulee olla vähintään 56 tuntia”. Kuljettajat ovat vaatineet, että paremman palautumisen takaamiseksi yhtäjaksoista vapaata pitäisi kerran viikossa saada ainakin 64 tuntia.

Työnantajapuoli ei suostunut vaatimukseen ainakaan ilman, että kustannuksia lisäävä muutos korvataan sen mielestä vastaavilla heikennyksillä työehtoihin.

Torstaina Rau ja Palvelualojen työnantajat Palta pääsivät jo neuvottelutulokseen. Siinä viikkolepoaikaa ei olisi pidennetty, mutta pidennettyä yhtäjaksoista vapaa-aikaa olisi kokeiltu ja työhyvinvoinnin kohentamiseksi olisi perustettu työryhmä.

Tero Palomäki

Raun hallitus ja puheenjohtaja Tero Palomäki joutuivat kuitenkin jyrätyiksi tiukassa edustajakokouksessa. Edustajisto hylkäsi neuvottelutuloksen äänin 38–33.

”Kaikki työhyvinvointiin liittyvät tavoitteet jäivät työryhmien varaan. Aiemmat huonot kokemukset työryhmätyöskentelystä ovat rapauttaneet luottamuksen näihin”, Rau perusteli hylkäämistä tiedotteessaan.

Työryhmän ratkottavaksi olisi mennyt työhyvinvoinnin kohentamisen lisäksi myös isien palkallisten perhevapaiden pidentämisen kohtalo.

Edustajiston enemmistö olisi siis vaatinut työryhmien sijaan konkretiaa: ainakin yhtäjaksoista vapaa-aikaa olisi tullut pidentää.

Työmarkkinajohtajat harvoin kuvaavat oman jäsenistönsä maalanneen itsensä nurkkaan.

Pian tehtävästään väistyvä puheenjohtaja Palomäki kuvasi hävityn äänestyksen jälkeen tilannetta niin, että ”työnantajat ovat maalanneet itsensä toiseen nurkkaan ja työntekijät toiseen”.

Työmarkkinajohtajat harvoin kuvaavat myös oman jäsenistönsä maalanneen itsensä nurkkaan.

Rau yrittää yhä tarjota kompromissiksi yhtäjaksoisen vapaa-ajan pidentämistä kenties aiempaa vaatimustaan pienemmällä tuntimäärällä. Työnantajapuoli taas suhtautuu nuivasti hylätyn neuvottelutuloksen jälkeisiin ”iltalypsyihin”.

Palomäki ja muu Raun hallitus taipuivat neuvottelutulokseen juuri siksi, että ne eivät usko lakkoilunkaan saavan työnantajapuolta taipumaan yhtäjaksoisen vapaa-ajan pidentämiseen ilman vastaavia työehtojen heikennyksiä.

Auto- ja kuljetusalan työtekijäliitto AKT lamautti Suomen viennin satamalakolla kahdeksi viikoksi, eikä työnantajapuoli silti suostunut antamaan ahtaajille yhtään enempää kuin muiden alojen työntekijät saavat.

Liittojohto pelkää Raun kokevan saman kohtalon kuin AKT. Enemmistö Raun edustajistosta haluaa silti periaatteesta taistella työnantajien tiukkaa linjaa vastaan.

Kun työntekijäpuoli ei ole enää liiton johdon hallussa ja työnantajapuolikin on lukkiutunut kantaansa, ratkaisun löytämiseen tarvitaan tavallista enemmän mielikuvitusta.

Painetta sovun löytämiseen mahdollisimman nopeasti on, sillä suuren yleisön turhautuminen junaliikenteen pysähtymisestä voi kasvaa nopeasti. Ulospäin on kenties vaikeaa yrittää selittää, että riidan kohteena ovat työehtosopimuksen yhden kirjauksen yksityiskohdat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat