Sdp:n puheenjohtajan Sanna Marinin mukaan kokoomus esittää leikkauksia ”kaikista heikoimmassa asemassa olevilta ihmisiltä” ja toisaalta ”miljardin tuloveronkevennyksiä, jotka painottuvat kaikkein hyväosaisimmille”.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi Ylen tentissä tiistaina Marinille, että väite ei pidä paikkaansa.
”Me emme ole leikkaamassa ihmisten toimeentulosta. Me jarrutamme sitä, kuinka nopeasti nämä yhteiset menot kasvavat. Tämä on fakta”, Orpo sanoi.
Marinin väite on periaatteessa helppo tarkastaa, sillä kokoomus on teettänyt monista esityksistään eduskunnan tietopalvelulla vaikutuslaskelmat loppuvuodesta julkaisemansa vaihtoehtobudjetin yhteyteen.
Kuten usein, lukuja voi kuitenkin tulkita monilla tavoin.
Marin on oikeassa, kun tarkastellaan absoluuttisia euroja.
Verrattuna tämän vuoden budjettiin kokoomuksen esittämät muutokset sosiaalietuuksiin ja verotukseen vähentäisivät euromääräisesti eniten pienituloisten käteen jääviä tuloja ja kasvattavat eniten suurituloisten käteen jääviä tuloja.
Hyvätuloiset hyötyvät absoluuttisesti eniten, koska kokoomus keventäisi ansiotulojen verotusta prosentuaalisesti kaikilla tulotasoilla suurin piirtein saman verran. Sama prosentuaalinen kevennys tuo luonnollisesti euromääräisesti suurimman kevennyksen niille, joiden tulot ovat suurimmat.
Kokoomus toteaakin, että suhteellisesti se ei painota tuloveronkevennyksiä hyvätuloisille vaan päinvastoin jonkin verran pieni- ja keskituloisille. Tämä käy ilmi, kun katsotaan, kuinka paljon kokoomuksen esittämät miljardiluokan veronkevennykset laskisivat veroastetta eri tulotasoilla.
Itse asiassa Sdp:n oma esitys kilpailukykysopimuksessa siirrettyjen sosiaaliturvamaksujen palauttamisesta työntekijöiltä työnantajille painottuisi suhteellisesti ja absoluuttisesti enemmän kaikkein hyvätuloisimmille kuin kokoomuksen esittämät veronkevennykset.
Alimmissa tulokymmenyksissä kotitalouksien käytettävissä olevat tulot pienenisivät kokoomuksen esitysten myötä enimmillään runsaat 200 euroa vuodessa. Se johtuu puolueen esittämistä leikkauksista työttömyysturvaan ja asumistukeen sekä välillisten verojen kuten alkoholi- ja tupakkaverojen kiristyksistä.
Orpon mukaan kokoomus ei leikkaisi ihmisten toimeentulosta vaan jarruttaisi menojen kasvua. Hän viittaa siihen, että kokoomus toteuttaisi heikennyksiä pienentämällä sosiaalitukien vuotuisia indeksikorotuksia. Tällöin tuet eivät nimellisesti pienenisi, mutta ne eivät kasvaisi normaaliin tapaan yleisen hintatason noustessa.
Kokoomuksen esitykset heikentäisivät siis ostovoimaa alimmissa tulokymmenyksissä. Marin pitää tätä toimeentulon leikkaamisena, Orpo taas ei.
Kokoomus painottaa, että sosiaaliturvan heikennyksillä puolue pyrkii saamaan työttömiä työllistymään. Kun tuet pienenevät suhteessa palkkoihin, kannustimet hakeutua töihin kasvavat.
Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan kokoomuksen esitykset eivät vaikutakaan tuloeroihin juuri lainkaan. Tämä johtuu siitä, että tietopalvelu laskee kokoomuksen esitysten tuovan runsaat 40 000 lisätyöllistä. Laskelmassa ei ole mukana kaikkia kokoomuksen esittämiä leikkauksia esimerkiksi asumistukeen.