Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan Ukraina on esittänyt Suomelle pyynnön kolmenvälisistä Hornet-hävittäjiä koskevista keskusteluista Suomen, Ukrainan ja Yhdysvaltojen välillä.
Pyyntö on tullut pian sen jälkeen, kun pääministeri Sanna Marin (sd) keskusteli Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa mahdollisuudesta luovuttaa maalle poistuvia Hornet-hävittäjiä.
HS:n tietojen mukaan pyyntö on saapunut puolustusministeriöön Ukraina-apua hoitavalle ei kovin korkean tason sotilasvirkamiehille, ei suoraan ministereille tai Suomen hallitukselle.
Pyyntö liittyy Ukrainan perustamaan selvitysryhmään, jonka tehtävä on selvittää mahdollisuutta saada eri maista amerikkalaisperäisiä koneita Ukrainaan.
HS:n tietojen mukaan Ukraina on käynyt tai ainakin esittänyt toiveensa käydä keskusteluja myös muiden EU-maiden kanssa, joilla on hävittäjiä.
Kysymys hävittäjistä on äärimmäisen herkkä ja tärkeä Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuvalle Ukrainalle.
Ukrainan pyyntö keskusteluista on reaktio siihen, että aiemmin maaliskuussa Marin väläytti Kiovan-vierailullaan mahdollisuutta luovuttaa Ukrainalle Suomen käytöstä poistuvia Hornet-hävittäjiä. Marin tapasi Kiovassa Ukrainan presidentin Zelenskyin.
HS:n tietojen mukaan Ukraina oli hyvin perillä Suomen hävittäjätilanteesta. HS:n useat lähteet sanovat, että hävittäjät nosti esille ensin Zelenskyi.
Hornetit ovat tulossa käyttöikänsä päähän, ja ne ollaan korvaamassa uusilla yhdysvaltalaisilla F-35-hävittäjillä. Ensimmäinen erä Horneteista on poistumassa käytöstä aikaisintaan kahden tai kolmen vuoden päästä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi aiemmin keskiviikkona MTV:n haastattelussa, että Ukrainasta ei ole oltu ainakaan häneen yhteydessä liittyen Horneteihin.
Ukrainan Suomelle esittämä pyyntö hävittäjiä koskevasta keskustelusta koskee myös Yhdysvaltoja. Luovuttamiselle tarvittaisiin Yhdysvaltojen hyväksyntä, koska yhdysvaltalainen yritys on Hornetit valmistanut.
Hävittäjäkysymys on Yhdysvalloille vaikea, koska se ei halua luovuttaa hävittäjiä Ukrainaan.
Yhdysvaltain presidenttiin Joe Bideniin on kohdistunut maan kongressissa painetta hävittäjien luovuttamisesta, mutta Biden on todennut, että Ukraina ei tarvitse tällä hetkellä hävittäjiä. Yhdysvallat pelkää sodan eskaloitumista.
Myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz on torjunut hävittäjien lähettämisen. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Britannian pääministeri Rishi Sunak ovat todenneet, että hävittäjien lähettäminen ”ei ole poissuljettua”, mutta hekään eivät ole näyttäneet hävittäjille vihreää valoa.
Marinin hävittäjäkommentit nousivat esiin aiemmin maaliskuussa Kiovan-matkan yhteydessä, kun toimittaja kysyi asiasta.
Tiistaina Ilta-Sanomien vaalitentissä Marin vahvisti, että hän oli puhunut aiheesta Zelenskyin kanssa ennen kuin hävittäjät nousivat esiin tiedotustilaisuudessa.
”Mitään lupauksia ei ole suinkaan annettu. Mutta olen kertonut, että meillä on tällainen tilanne, että olemme hankkimassa uusia hävittäjiä ja tiedämme niiden aikataulun. Ja että tämä on keskustelu, jota Suomessa voidaan käydä”, Marin sanoi.
HS pyysi keskiviikkoiltana Marinilta kommenttia Ukrainan esittämään pyyntöön hävittäjiä koskevasta kolmenvälisistä keskusteluista.
Marin ei vastannut haastattelupyyntöön mutta välitti kirjallisen kommentin erityisavustajansa kautta. Kommentissa ei oteta kantaa Ukrainan pyyntöön hävittäjiä koskevasta keskustelusta, vaan todetaan, että Zelenskyi ”on nostanut eri yhteyksissä esille tarpeen saada vahvistusta ilmapuolustukseen ja hävittäjien toimittamiseen Ukrainalle”.
”Olen kertonut presidentti Zelenskyille, että voimme keskustella asiasta, mutta lupauksia ei ole annettu. Olen myös kertonut Suomen tehneen päätöksen uusien hävittäjien hankinnasta ja että voimme keskustella poistuvan kaluston käytöstä yhdessä valtiojohdon kanssa huomioiden geopoliittisen sijaintimme”, Marinin avustajan välittämässä viestissä kirjoitetaan.
Marinin aiemmin maaliskuussa esittämistä hävittäjäkommenteista nousi Suomessa laaja keskustelu.
Muun muassa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi yllättyneensä Marinin kommenteista ja sanoi, ettei tiennyt niistä etukäteen. Myös tasavallan presidentti Niinistö sekä ilmavoimien komentaja Juha-Pekka Keränen kommentoivat, että Suomessa ei ole keskusteltu Hornet-hävittäjien mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainalle.
Tiistaina Ilta-Sanomien vaalitentissä hävittäjät nousivat jälleen esiin. Marin kertoi olevansa harmissaan siitä, miten kysymystä halutaan ”karnevalisoida Suomessa”.
”Kun katsotaan muiden maiden päätöksiä, siellä ollaan luovuttamassa yksittäisiä kappaleita. Kyllä mielestäni voimme keskustella kaikkien relevanttien tahojen kanssa, mitä käytöstä poistuville Horneteille tapahtuu.”
Slovakia ja Puola ovat äskettäin ilmoittaneet, että ne toimittavat Ukrainalle Mig-hävittäjiä.
Slovakian puolustusministeri Jaroslav Nad kertoi keskiviikkona Yhdysvaltain luvanneen Slovakialle miljardin dollarin arvosta aseita, kun Slovakia luovuttaa neuvostohävittäjiä ja lyhyen kantaman ilmatorjuntajärjestelmiä Ukrainalle. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.
Yhdysvaltalainen sotilasjulkaisu Breaking Defence puolestaan kertoi Britannian varapuolustusministerin James Heappeyn luvanneen Puolalle ensi hätään Migien tilalle Eurofighter Typhoon -koneita.
Lue lisää: Neuvostohävittäjien toimittaminen Ukrainalle on saanut vauhtia
Lue lisää: Marinin mukaan hänen Hornet-lausunnossaan ei ollut mitään uutta – tarkastimme aiemmat puheet
Lue lisää: Kiovassa yllätysvierailulla oleva Marin Zelenskyille: Suomen tuki Ukrainalle jatkossakin rikkumaton