Suomen Horneteissa on todennäköisesti ”aika vähän lahjoitettavaa” Ukrainalle sen jälkeen, kun ne ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Näin arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) Ylen suorassa lähetyksessä torstaina.
”Uskon, että parhaat mahdollisuudet auttaa Ukrainaa nyt on muiden aseiden avulla, joita voidaan antaa saman tien Ukrainalle. Se on tärkeintä”, hän sanoi.
Haavisto vastasi tiedotustilaisuudessa kysymyksiin Horneteista, koska pääministeri Sanna Marinin (sd) kommentit hänen Kiovan-vierailullaan ovat nostaneet keskusteluun niiden mahdollisen lahjoittamisen Ukrainaan.
HS:n hankkimien tietojen mukaan Ukraina on esittänyt Suomelle pyynnön kolmenvälisistä, Hornet-hävittäjiä koskevista keskusteluista Suomen, Ukrainan ja Yhdysvaltojen välillä.
Pyyntö on tullut sen jälkeen, kun Marin keskusteli Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa mahdollisuudesta luovuttaa maalle poistuvia Hornet-hävittäjiä.
Lue lisää: HS:n tiedot: Ukraina on esittänyt Suomelle pyynnön Hornetien luovuttamista koskevasta keskustelusta
Kysymys hävittäjistä on äärimmäisen herkkä ja tärkeä Venäjän hyökkäyssodassa puolustautuvalle Ukrainalle.
Haaviston mukaan Hornet-keskustelussa on otettava huomioon, että niiden käyttöönotto Ukrainassa veisi aikaa. ”Kyse ei ole vain pilottien koulutuksesta vaan myös huoltoketjuista”, hän sanoi.
”On aina tärkeää tietää, mikä on aikataulu ja tekniset mahdollisuudet.”
Ilta-Sanomien vaalitentissä tiistaina Marin ihmetteli, miksi Hornetien luovuttamisesta ei voitaisi keskustella, vaan ne mieluummin romutetaan.
”Monet muut maat ovat jo tehneet päätöksiä hävittäjien lähettämisestä. Esimerkiksi Puola ja Slovenia. Miksi Suomessa ei tätä keskustelua voida käydä? Ne [Hornetit] ovat poistumassa käytöstä, miksei niitä ei voisi antaa, jos niitä ollaan laittamassa romuksi?”
Ilmavoimien komentaja Juha-Pekka Keränen on sanonut HS:lle, että Suomi voi alkaa korvata Horneteja tilaamillaan uusilla hävittäjillä vasta vuodesta 2025 alkaen.
Hävittäjien toimittaminen Ukrainalle on saanut vauhtia, sillä Ukrainan uskotaan valmistautuvan vastahyökkäykseen eteläisessä tai itäisessä Ukrainassa.
Slovakia ja Puola ovat päättäneet luovuttaa Ukrainalle neuvostovalmisteisia Mig-hävittäjiä.
Mig- ja Suhoi-hävittäjät olivat ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainan ilmavoimien runko, ja Ukrainasta löytyy näihin koneisiin riittävästi koulutettuja pilotteja.
Tasavallan presidentin kanslia kertoi torstaiaamuna, ettei Ukrainasta ole oltu yhteydessä tasavallan presidenttiin tai presidentin kansliaan ”Hornet-asiassa”.
Keskiviikkoiltana presidentti Sauli Niinistö otti MTV:n haastattelussa kantaa toiminnassa oleviin hävittäjiin ja Suomessa tarvittavien hävittäjien luovuttamiseen.
”Minä en ole mukana missään sellaisessa, jossa vaarannetaan Suomen puolustuskykyä”, presidentti Niinistö sanoi MTV:lle.