Ydinaseista syntyi yksimielisyyttä, kun poliitikot ottivat HS:n ja Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä vaalikeskustelussa kantaa mahdollisiin lainsäädännön muutoksiin ydinaseiden vuoksi.
Paneelissa eduskuntavaaliehdokkailta Veronika Honkasalolta (vas), Marcus Rantalalta (r) ja Jouni Ovaskalta (kesk) kysyttiin, pitäisikö Suomen lainsäädäntöä muuttaa niin, että se mahdollistaa ydinaseiden tuonnin tai kuljetuksen Suomen kautta.
Kaikki kolme poliitikkoa nostivat ylös punaisen ei-lapun eli olivat väitteen kanssa eri mieltä.
”Jes”, juhlisti vasemmistoliiton Honkasalo tulosta ja tuuletti.
Honkasalo otti ydinaseet esiin myös paneelin keskusteluosuudessa. Hänen mukaansa Pohjoismaiden täytyy yhdessä pitää huolta siitä, että alue pysyy ydinaseettomana ja että Suomi edistää ydinaseriisuntaa myös Naton jäsenenä. Myös keskustan Ovaska piti puheenvuorossaan ydinaseettomuutta tärkeänä.
Veronika Honkasalo (vas), Marcus Rantala (rkp) ja Jouni Ovaska (kesk).
Saara-Sofia Sirén (kok), Eveliina Heinäluoma (sdp) ja Mika Aaltola.
Sanomatalossa perjantaina järjestetyssä tilaisuudessa yhdeksän puolueen eduskuntavaaliehdokkaat väittelivät kolmessa debatissa sodasta, Natosta, suurvalloista ja Suomen suunnasta.
Lavalle astuivat Saara-Sofia Sirén (kok), Eveliina Heinäluoma (sdp), Marcus Rantala (rkp), Jouni Ovaska (kesk), Veronika Honkasalo (vas), Sakari Puisto (ps), Atte Harjanne (vihr), Mika Poutala (kd) ja Juhani Klemetti (Liike Nyt).
Debateissa olivat mukana myös Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijat Mika Aaltola, Matti Pesu ja Sinikukka Saari. Tapahtuman juonsi Helsingin Sanomien toimittaja Veera Luoma-aho, ja se järjestettiin yhdessä Ulkopoliittisen instituutin kanssa.
Ehdokkaat olivat ydinaselainsäädännön lisäksi myös muista teemoista hyvin samanmielisiä.
Keskustelun alussa Sirén, Heinäluoma ja Poutala pääsivät vastaamaan kysymykseen siitä, pitäisikö Suomen auttaa Ukrainaa, vaikka se merkitsisi Suomen oman puolustuksen heikkenemistä. Ehdokkaat olivat yksimielisiä siitä, että Ukrainan vahvaa tukemista on jatkettava, mutta ei Suomen oman puolustuksen kustannuksella.
”Suomen ja Suomen päättäjien tehtävä on turvata Suomen turvallisuus kaikissa tilanteissa ja erityisesti tässä hetkessä, kun Venäjä on tuonut Eurooppaan sodan”, sanoi esimerkiksi Sirén.
Myös Ukrainan mahdollinen tuleva Nato-jäsenyys ja EU-jäsenyys saivat kolmelta poliitikolta yksimielisesti vihreää valoa.
Ulkopoliittisen instituutin Sinikukka Saari käsitteli tilaisuuden lopuksi ehdokkaiden samanmielisyyttä päivän kysymyksissä.
”Varmaan meillä on vielä ainakin opeteltavaa tässä uudenlaisessa keskustelukulttuurissa. se on varmasti myöskin se, mitä meidän pitää vähän harjoitella. Kun liitymme Natoon, meidän täytyy puolustus- ja turvallisuuspoliittisia valintojamme perustella myös laajemmalle yhteisölle”, Saari sanoi.
Mika Poutala (kd), Saara-Sofia Sirén (kok), Eveliina Heinäluoma (sdp) ja Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola.