”Raukkamainen hyökkäys” – Poliitikot tuomitsevat pahoin­pitelyn laajasti

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz pahoinpideltiin lauantaina Itäkeskuksessa.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz Helsingissä 5. helmikuuta 2023.

| Päivitetty

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicziin kohdistuneeseen pahoinpitelyyn reagoitiin lauantaina nopeasti sosiaalisessa mediassa. Kanssapoliitikot eri puolueista tuomitsivat hyökkäyksen.

Zyskowiczin kimppuun hyökättiin Helsingin Itäkeskuksessa lauantaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi uutista Twitterissä.

”Raukkamainen hyökkäys. Vihanpito, uhkailu saati väkivalta vaalikentillä ovat loukkaus myös kansanvaltaa vastaan”, Niinistö kirjoitti.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili Twitterissä hyökkäystä äärimmäisen vakavaksi vaalirauhan kannalta. Tuomitsemme häirinnän jyrkästi, Orpo kirjoittaa.

”Olemme järkyttyneitä ja vihaisia eduskunnan tukipilariin Ben Zyskowicziin kohdistuneesta hyökkäyksestä. Ben on onneksi fyysisesti kunnossa. –– Ehdokkaiden vapaa vaalityö on demokratiamme perusta”, Orpo kirjoitti.

Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin kuvaili hyökkäystä järkyttäväksi ja täysin tuomittavaksi.

”Kaikilla pitää olla oikeus kampanjoida rauhassa, ilman uhkaa väkivallasta. Hyökkäys ehdokasta kohtaan on hyökkäys demokratiaa kohtaan”, Marin kirjoitti Twitterissä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi tapahtunutta karmeaksi. Hänen mukaansa perussuomalaiset tuomitsee kaiken ehdokkaisiin ja kampanjointiin kohdistuvan häirinnän ja väkivallan.

”Politiikka ei saa olla vaarallista. Voimia, Ben”, Purra kirjoittaa Twitterissä.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi Twitterissä, että uutinen pahoinpitelystä on järkyttävä.

”Poliittinen väkivalta on tuomittavaa kaikissa sen muodoissa.–– Voimia toipumiseen ja vaalityöhön Ben.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson taasen totesi, ettei ”tällainen hyökkäys kuulu demokratiaan”.

”Hyvä, että tekijä saatiin nopeasti kiinni. On tärkeää, että jokainen saa kampanjoida rauhassa, taustasta ja puolueesta riippumatta. Voimia Ben!” Andersson kirjoittaa Twitterissä.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kuvaili Twitterissä uutista järkyttäväksi ja vakavaksi. Saarikon mukaan ”turvallinen vaalityö ja demokraattiset oikeudet kuuluvat jokaiselle”.

”Täysin tuomittavaa – olen järkyttynyt Beniä kohtaan tehdystä hyökkäyksestä”, kirjoitti puolestaan kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah Twitterissä.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kirjoitti, että poliittinen väkivalta ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan.

”Turvallinen kampanjointi on demokratian edellytys ja jokaisen ehdokkaan oikeus. Voimia Ben Zyskowicz vaalityöhön”, Henriksson toivotti Twitterissä.

Myös politiikan ulkopuolelta reagoitiin uutiseen.

Esimerkiksi Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo kirjoitti Twitterissä: ”Politiikan tekemisen rauha on yhteiskuntarauhan olennainen mittari”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat