Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowiczin pahoinpitelystä epäilty mies on pidätetty, Helsingin poliisista kerrottiin HS:lle sunnuntaina. Poliisin mukaan epäiltyä on päästy kuulemaan.
Tapausta tutkitaan pahoinpitelynä ja laittomana uhkauksena.
Zyskowicz pahoinpideltiin lauantaina Itäkeskuksessa. Zyskowiczin mukaan hän oli ollut Itäkeskuksen metroasemalla odottamassa metroa Vuosaareen, kun paikalle tullut mies oli alkanut uhkailla häntä.
Hän kertoi HS:lle miehen uhanneen tappaa hänet ja työntää hänet metron alle. Mies oli lyönyt Zyskowiczia kasvoihin. Zyskowiczin seurattua hyökkääjää tämä oli kampannut ja työntänyt häntä niin, että Zyskowicz oli kaatunut maahan.
Zyskowicz sanoi saaneensa kaatuessaan haavoja kämmeniin ja naarmuja polviin, muttei muita fyysisiä vammoja.
Zyskowicz kertoo HS:lle sunnuntaina, että voi olosuhteisiin nähden hyvin.
”Pikkuisen tuntuu eri paikoissa, mutta ei mitään ongelmaa, olen ihan täydessä iskussa.”
Zyskowicz sanoo, että vähäiset kivut ovat seurausta kaatumisesta. Kasvoihin lyönnin oli hänen mukaansa pakko olla hyvin kevyt.
Tilanteen aiheuttama välitön pelästyminen ja järkytys ovat hänen mukaansa menneet ohi.
Zyskowicz kertoo jatkaneensa lauantaina tapauksen jälkeen kampanjointia suunnitellusti ja aikoo tehdä samoin sunnuntaina.
”Aion jatkaa elämääni ja poliittista työtäni ihan entiseen tapaan. En halua antaa sellaista viestiä, että tällä tavoin ehdokasta häiriköimällä tai jopa kimppuun käymällä pystyisi vahingoittamaan kampanjointia tai suistamaan sen raiteiltaan”, hän sanoo.
Hän sanoo olevansa kiitollinen kannustusviesteistä, joita on jaettu sosiaalisessa mediassa. Lauantaina muun muassa useiden puolueiden puheenjohtajat ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö tuomitsivat hyökkäyksen ja lähettivät Zyskowiczille kannustavia terveisiä.
Lue lisää: ”Raukkamainen hyökkäys” – Poliitikot tuomitsevat pahoinpitelyn laajasti
Zyskowicz sanoo, ettei aio jatkossa vältellä Itäkeskusta tai muitakaan kaupunginosia Suomessa.
Tapahtunut on kuitenkin vaikuttanut jossain määrin siihen, miten hän näkee vaalityön ja edustajana olemisen riskit. Zyskowicz sanoo olleensa tähän asti sitä mieltä, ettei tilanne olisi juurikaan muuttunut pahemmaksi vuosien saatossa ehdokkaiden ja vaalityön kannalta.
”Mutta on kai sitten niin, että erilaiset äärihenkilöt tai ääripienryhmät saavat äänensä paremmin kuulumaan, kiitos sosiaalisen median. Ja tällainen vihan viestiminen ja yllyttäminen sosiaalisessa mediassa saa sitten erilaiset ihmiset tarttumaan niihin ajatuksiin ja häiriköimään kampanjointia”, hän pohtii.
”Kyllä kai tällaisella väistämättä on sitten merkitystä.”
Zyskowiczin pahoinpitelystä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.