Niinistö julisti vaalikauden päättyneeksi: ”Näyttää siltä, että uusi edus­kunta aloittaa työnsä Naton jäsen­maassa”

Ennen puheita järjestettiin ekumeeninen valtiopäiväjumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa.

| Päivitetty

Näyttää siltä, että uusi eduskunta aloittaa työnsä Naton jäsenmaassa, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Niinistö piti keskiviikkona puheen eduskunnassa vaalikauden päättäjäisissä ja julisti vaalikauden päättyneeksi. Niinistö totesi, että nykyinen eduskunta jää historiaan sotilasliitto Naton jäsenyyden hakemisesta ja hyväksymisestä.

”Nyt näyttää viimeistenkin ratifiointien osalta siltä, että uusi eduskunta aloittaa työnsä Naton jäsenmaana”, Niinistö sanoi.

Eduskuntavaalit järjestetään tänä sunnuntaina. Turkin parlamentin odotetaan hyväksyvän Suomen jäsenyyden lähiaikoina. Muut Nato-maat ovat hyväksyneet Suomen jäsenyyden.

Lue lisää: Turkin parlamentin lähde: Suomen Nato-jäsenyyden käsittely siirtynee ensi viikolle

Niinistö korosti Nato-jäsenyydestä puhuessaan, ettei jäsenyys ”tee Suomesta itseään isompaa” tai ole kaikenkattava.

”Suomalaista vahvaa tahtoa tarvitaan yhä. Sekä tahtoa elää rauhassa että tahtoa pitää omastamme kiinni.”

Presidentti Niinistö muisteli puheessaan päättyvän vaalikauden aikana nousseita arvaamattomia tapahtumia, sotaa ja koronapandemiaa. Hänen mukaansa kansanedustajat ovat olleet kovilla.

”Mutta jos jälkeen katsotaan, maltti ja tolkku säilyivät kaikissa käänteissä”, Niinistö sanoi.

Niinistö korosti puheessaan myös vaalien jälkeisen yhteistyön merkitystä. Hänestä käynnissä oleva vaalikampanja on ollut ”kiihkeä ja kärjekäskin”.

”Juuri tässä ajassa on erityisen tärkeä varmistaa valmius nopeaan yhteistyöhön heti eduskuntakauden alettua, jo ennen hallituksen muodostamista. Siksi sovinnon siemen kannattaa säilyttää.”

Niinistön mielestä sota Ukrainassa on kovettanut ”mieliä ja kieliä”, mutta kovuus ei saisi kuitenkaan muuttua itsetarkoitukseksi, ja diplomatiaa tarvitaan.

”Korostan, etten tällä nyt tarkoita mitään äkillistä ratkaisua sotaan Ukrainassa. Oikeudenmukainen rauha siellä voi olla vain sellainen, jonka Ukraina itse kokee oikeutetuksi.”

Niinistön mukaan on varauduttava siihen, että Ukrainan puolustustaistelu jatkuu pitkään. Hän myös puhui suurvaltojen Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteesta.

”Emme voi tyystin välttyä suurvaltojen ristiriidoilta. Mutta maailman jyrkkä jakautuminen blokkeihin ei voi olla kenenkään etu.”

Vaalikausi päätettiin juhlavin menoin. Puoliltapäivin järjestettiin ensin ekumeeninen valtiopäiväjumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa. Jumalanpalveluksessa saarnasi Lapuan hiippakunnan piispa Matti Salomäki.

Myös puhemies Matti Vanhanen (kesk) piti eduskunnassa kaksi puhetta. Hän kertasi puheessaan vaalikauden onnistumisia ja koettelemuksia, kuten koronaviruspandemiaa ja Venäjän sotaa Ukrainassa sekä Suomen hakemista sotilasliitto Naton jäseneksi.

”Maailman myllerrys on näkynyt tällä vaalikaudella”, sanoi Vanhanen.

Vanhasen mukaan instituutioiden yhteistyö on toiminut hyvin ja kaikilla on ollut mielessään kansalaisten turvallisuus. Hän korosti omavaraisuuden ja huoltovarmuuden merkitystä ja sanoi eduskunnan toimineen myös ilmastonmuutosta vastaan.

”Päästöjen vähentäminen on jatkossakin pidettävä koko kansan yhteisesti kokemana tavoitteena.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat