Al-Taee: Suomessa ei ole mieli­valtaisia huostaan­ottoja sallivaa lakia

Sdp:n Hussein al-Taee julkaisi viikonloppuna arabiankielisen videon, jossa hän antoi ymmärtää, että maahanmuuttajilta viedään lapsia mielivaltaisesti. Myöhemmin hän kertoi muotoilleensa viestinsä huonosti.

Kansanedustaja Hussein al-Taee (sd).

| Päivitetty

Kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas Hussein al-Taee (sd) sanoo muotoilleensa arabiankielisellä videolla viestinsä huonosti. Hän julkaisi viikonloppuna arabiankielisen videon, jossa hän antoi ymmärtää, että maahanmuuttajilta viedään lapsia mielivaltaisesti.

Al-Taeen mukaan tarkoitus oli kuvailla ihmisten kokemusten lastensuojelun päätöksistä olevan, että ne ovat mielivaltaisia tai sattumanvaraisia.

”Arabiankielisellä videollani viittasin sanalla ”mielivaltainen/sattumanvarainen” ihmisten kokemukseen lastensuojelun päätöksistä. Viestini oli huonosti muotoiltu”, al-Taee kirjoittaa Twitter-ketjussa.

Videolla al-Taee vaati Suomeen lastensuojelulakia, ”joka ei vie meiltä lapsiamme mielivaltaisesti” vaan vain lasten ollessa vaaralle altistuneita. Lisäksi hän sanoo haluavansa lastensuojelu­lainsäädännössä perehdyttävän huolellisesti ”täkäläisten maahanmuuttaja­diasporien kulttuurisiin näkökohtiin”.

STT:n haastattelussa al-Taee sanoo, ettei Suomessa ole mielivaltaisia huostaanottoja sallivaa lastensuojelulakia. Ihmisille on hänen mukaansa kuitenkin syntynyt tällaisia mielikuvia.

”Tiedon saavutettavuus on heikkoa ja ihmisillä pelkoja, joita on ehdottomasti tärkeä kohdata nyt ja puhua avoimesti siitä”, miten suomalainen viranomainen tekee absoluuttisesti parhaansa.

Ruotsissa islamistit ja muut propagandistit ovat levittäneet salaliittoteorioita, joiden mukaan viranomaiset kidnappaisivat muslimilapsia. Tammikuussa Faktabaari-julkaisu kertoi, että myös Suomessa arabiankielisen väestön keskuudessa leviää samanlaista propagandaa.

Al-Taee sanoo STT:lle, että huhuja lasten kidnappaamisesta on liikkunut. Hän pitää niiden levittämistä tuomittavana.

”On aivan törkeää sanoa, että mitään lapsia kidnapattaisiin. Uskon siihen, että myös Ruotsi on oikeusvaltio, tiedän sen täysin. Ja näin ollen mielestäni tuollaisten huhujen levittäminen on todella tuomittavaa.”

Keskiviikkona julkaisemassaan blogitekstissä al-Taee kirjoittaa, ettei hän hyväksy minkäänlaista disinformaatio­kampanjaa viranomaisia kohtaan. STT:lle hän painottaa, ettei hän ole arvostellut viranomaisten toimintaa.

”Varsinainen ja aito huolenaiheeni on lastensuojelun resurssien niukkuus Suomessa. Aiemmin videoviestini muotoilu ei ollut onnistunut, koska tällaisia rinnastuksia [disinformaatio­kampanjaan] on noussut esiin.”

Al-Taee kertoo kääntävänsä keskiviikkona julkaisemansa blogin ja twiitit arabiaksi samoissa kanavissa kuin alkuperäisen viestin.

STT pyysi Sdp:n johdolta kommenttia al-Taeen videosta. Puoluesihteeri Antton Rönnholm vastasi sähköpostitse, että puolue jakaa al-Taeen huolen lastensuojelun resurssien riittävyydestä.

STT kysyi, seuraako puolue millään tavalla ehdokkaiden eri kielillä julkaisemaa materiaalia. Rönnholmin mukaan vaalimateriaalin julkaiseminen useilla kielillä on tärkeää, mutta Sdp ei tarkasta ennakkoon eikä valvo yksittäisten ehdokkaidensa viestintää tai materiaaleja.

Kysymykseen siitä, ovatko al-Taeen keskiviikkona esittämät selitykset videon sisällölle riittäviä sekä yleisön että puolueen näkökulmasta, Rönnholm ei sähköpostissaan vastaa.

”Al-Taee on vastannut videostaan nousseisiin kysymyksiin ja pahoitellut syntyneitä väärinkäsityksiä”, hän toteaa.

Lue lisää: Kansanedustaja Hussein al-Taee vihjaa videollaan, että maahan­muuttajalapsia viedään vanhemmiltaan mieli­valtaisesti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat