Suuri osa puolueista vastustaa verotus­oikeuden antamista hyvinvointi­alueille

Hyvinvointialueiden verotusoikeutta vastustavat HS:n kyselyn perusteella kokoomus, perussuomalaiset, keskusta, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Hyvinvointialueet saavat rahoituksensa valtiolta. Kuva Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta.

Ajatus hyvinvointialueiden verotusoikeudesta jakaa eduskuntaan valittuja puolueita. Suurempi osa puolueista kuitenkin vastustaa sitä kuin kannattaa, selviää HS:n puolueille tekemästä kyselystä.

Tällä hetkellä hyvinvointialueet saavat rahoituksensa valtiolta. Lisäksi ne saavat pieniä tuloja asiakasmaksuista. Niillä ei siis ole omaa verotusoikeutta.

Hyvinvointialueet ovat valittaneet, että ne saavat nykymallilla liian vähän rahaa hoitaa kansalaisten terveyttä. Maakuntaveroa pohti aiemmin tällä vaalikaudella komitea, joka päätti työnsä erimielisenä. Se ei suositellut veron nopeaa käyttöönottoa.

HS kysyi eduskuntapuolueilta sähköpostitse, mitä mieltä ne ovat asiasta.

Hyvinvointialueiden verotusoikeutta vastustaa enemmistö puolueista: kokoomus, perussuomalaiset, keskusta, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Puolueiden perustelut eroavat hieman toisistaan. Esimerkiksi kokoomus kirjoittaa lyhyesti, ettei puolue kannata Suomeen kolmatta verotuksen tasoa, viitaten jo olemassa oleviin valtion ja kuntien verotusoikeuksiin.

Perussuomalaiset perustelee kantaansa sillä, että hyvinvointialueiden tehtävistä suuri osa on lakisääteisiä ja niitä säädellään ja ohjataan tiukasti.

”Hyvinvointialueiden todellinen liikkumavara palveluiden laajuuden, laadun ja järjestämistapojen osalta on huomattavan rajallinen”, vastataan puolueesta.

Keskustan mielestä verotusoikeus olisi perusteltu, jos hyvinvointialueilla olisi tehtäviä, jotka tuottavat alueelle verotuloja. Puolue korostaa, että verotuksen kokonaistaso ei saisi nousta ja rinnalle tarvittaisiin tasausjärjestelmä.

Kannatusta hyvinvointialueiden verotusoikeudelle löytyy Sdp:stä, vihreistä ja vasemmistoliitosta.

Sdp:n mielestä hyvinvointialueiden pitää pidemmällä aikavälillä voida paremmin päättää itse palveluista. Rahoitusmallin tulisi turvata riittävä rahoitus, tehdä alueista tilivelvollisia asukkailleen ja kannustaa tehokkuuteen.

”Tutkimusten mukaan nämä tavoitteet toteutuisivat paremmin, jos hyvinvointialueilla olisi verotusoikeus. Kokonaisveroasteen ei tule tämän seurauksena kuitenkaan nousta.”

Myös vihreät ja vasemmistoliitto korostavat alueiden kannustamista kustannus­tehokkuuteen ja palveluiden kehittämiseen. Vasemmistoliiton mukaan ”myös valtion rahoituksen riittävyys on turvattava ja rahoitusmallia jatkokehitettävä”.

Vihreät tosin ei toivo äkkinäisiä muutoksia, sillä hyvinvointialueet ovat vasta aloittaneet toimintansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat