Siivoojien ja kiinteistön­hoitajien työriitaan sopu, lakot peruttu

Neuvotteluissa saatiin parannus palkkoihin ja työehtoihin.

Torstaille ja perjantaille ilmoitettu lakko ja muut työtaistelutoimet on peruttu.

| Päivitetty

Palvelualojen ammattiliitto Pamin ja Kiinteistötyönantajat ry:n hallitukset hyväksyivät myöhään keskiviikko-iltana kiinteistöpalvelualalle työehtosopimusratkaisun, Pam tiedottaa.

Torstaille ja perjantaille ilmoitettu lakko ja muut työtaistelutoimet on peruttu. Uusi kaksivuotinen sopimus tuo työntekijöille parannusta palkkoihin ja työehtoihin.

”Neuvottelut olivat erittäin vaikeat eikä tätä ratkaisuakaan ollut helppo hyväksyä. Olen kuitenkin tyytyväinen, että saimme kiinteistöpalvelualan ammattilaisille palkankorotukset euroissa ja se nostaa pienimpiä palkkoja suhteessa huomattavasti enemmän. Työolosuhteissa ja palkkauksessa on edelleen paljon työtä tehtävänä, mutta nyt pohjaa on kuitenkin parannettu”, sanoo Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen Pamin tiedotteessa.

Pam ja Kiinteistötyönantajat hylkäsivät aiemmin keskiviikkona valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Pamin mukaan ratkaisu kuitenkin löytyi illalla pitkien keskustelujen jälkeen.

Lakon piirissä olisi ollut noin 27 000 työntekijää. Lakon peruuntumisesta ilmoitettiin vain reilua tuntia ennen kuin sen piti alkaa.

Hieman yli kaksivuotinen sopimus on voimassa kuluvan maaliskuun alusta vuoden 2025 maaliskuun loppuun. Se tuo PAMin mukaan työntekijöille parannusta sekä palkkoihin että työehtoihin.

Nyt sovitun mukaisesti alimmat palkat nousevat sopimuskauden aikana 1 809 eurosta 1 938 euroon eli 7,1 prosenttia.

Henkilökohtaisia palkkoja korotetaan toukokuusta alkaen 95 euroa kuukaudessa eli 0,59 euroa tunnilta. Elokuusta 2024 ne nousevat 1,8 prosenttia.

Taulukkoja puolestaan korotetaan toukokuussa nyt sovitun mukaan 4,4 prosenttia, ja elokuussa 2024 korotus on 1,8 prosenttia.

Kertaerää ratkaisussa ei ole, koska ensimmäiset palkankorotukset aikaistuvat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat