Marin IS:lle ”sini­mustasta hallituksesta”: Ei mitään henkilö­kohtaista intohimoa tuohon termiin

Petteri Orpon mielestä termin käyttäminen on tarkoituksenmukaista ja äärimmilleen vietyä kärjistämistä.

Petteri Orpo (kok), Sanna Marin (sd) ja Riikka Purra (ps) kuvattuna vaalitentissä.

Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin toisti torstaina Ilta-Sanomien lähetyksessä, ettei ole ”missään nimessä” sanonut kokoomusta tai perussuomalaisia fasistiseksi puolueeksi.

Marin kohtasi Ilta-Sanomien ohjelmassa kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon.

”En missään nimessä ole sanonut kokoomusta enkä perussuomalaisia fasistiseksi puolueeksi. Jos tämän tulkinnan teit, se ei ollut tarkoitukseni”, Marin sanoi Orpolle.

Marin on kutsunut mahdollista perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostamaa hallitusta ”sinimustaksi”.

Keskiviikkona Petteri Orpo nosti asian esiin MTV:n vaalitentissä ja sanoi nimityksen viittaavan fasismiin ja olevan loukkaava. Orpo vaati Marinilta anteeksipyyntöä, ja Marin pyysi anteeksi.

Lue lisää: Orpo MTV:n tentissä: Marinin puhe ”sinimustasta hallituksesta” viittaa fasismiin ja loukkaa – Marin pyysi anteeksi

Marin sanoi aiemmin, ettei viittaa termillä ”sinimustaan liikkeeseen tai historiaan”. Ilta-Sanomien lähetyksessä hänellä kysyttiin asiasta vielä uudelleen, että eikö hänellä käynyt mielessään 1930-luvun suomalainen retoriikka.

”Ei minulla ole mitään henkilökohtaista intohimoa tuohon termiin”, Marin sanoi.

Orpon mielestä termin käyttäminen on tarkoituksenmukaista ja äärimmilleen vietyä kärjistämistä, jonka tarkoituksena on korostaa vastakkainasettelua.

Marin puolestaan kysyi Orpolta, miksi tämä nosti asian esiin vasta neljä päivää ennen vaaleja, eikä heidän aiemmissa kohtaamisissaan julkisesti tai henkilökohtaisesti.

”En usko, että tässä on oleellista, sanoinko sen eilen vai edellispäivänä”, Orpo sanoi.

Marinilta ja Orpolta kysyttiin, onko sinipunahallitus enää mahdollinen, vai onko sillat jo poltettu.

”Siltoja ei olla poltettu”, Marin sanoi.

Marinin mielestä yhteistyö on mahdollista, jos Sdp voittaa vaalit. Orpo sanoi, että ei halua sulkea ketään pois mahdollisesta hallitusyhteistyöstä.

Sinimusta liike on avoimen rasistinen ja fasistinen puolue.

Nimi viittaa Suomessa 1930-luvulla toimineen Lapuan liikkeen käyttämiin väreihin. Sinimustat oli myös Lapuan liikettä myötäilleen oikeistoradikaalin nuorisojärjestön nimi.

Politiikan tutkija Rauli Mickelsson arvioi HS:n Vaaliraportissa tiistaina, että Sdp:n puhe mahdollisesta sinimustasta hallituksesta on ”kovaa retoriikkaa”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat